Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Cinci urși vor fi vânați și împușcați. Este decizia aprobată de Ministerul Mediului și publicată deja în Monitorul Oficial.

Conform ordinelelor emise de Ministrul Mediului, victimele vor fi urșii bruni din fondurile cinegetice, exemplarele aflându-se în județele Argeș, Mureș și Suceava.

Cei cinci urși vor fi împușcați prin metoda ”la pândă”

Actele normative prevăd recoltarea prin metoda „la pândă” a celor cinci urşi, recoltarea urşilor se face prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Vânătoarea „la pândă” constă în așteptarea vânatului și se poate exercita la: trecători, cadavrul animalului ucis, locurile unde vânatul produce pagube, vizuină, locurile de pasaj, locurile de înnoptat, locurile de rut.

Derogarea se stabileşte pentru 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin”, a declarat unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Mediului.

Exemplarul din specia urs brun va fi recoltat numai după ce a fost identificat şi atent monitorizat. După această procedură, va interveni administratorul fondului cinegetic pe care se află animalul care urmează să fie extras prin împușcare.

În actele normative publicate în Monitorul Oficial se precizează că, în termen de 7 zile de la data capturării, beneficiarul are obligaţia să transmită Agenţiei judeţene pentru protecţia mediului, de pe raza administrativ – teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de capturare/recoltare, un raport asupra fiecărei acţiuni derulate în baza derogării obţinute, însoţit de copia autorizaţiei de vânătoare.

Liber la crimă, în mod ”legal”

În data de 21 iunie Guvernul adopta o ordonanță de urgență interpretabilă. Respectiva ordonanță permitea uciderea urșilor, iar Tanczos Barna, afirma că, în realitate, doar urșii periculoși vor fi uciși.

În realitate, ordonanța lasa mână liberă primarilor să aleagă calea cea mai simplă: uciderea animalului.

Articolul precedentGuvernul a anunțat activarea celulei de criză la MAI în cazul incendiului de la Constanța
Articolul următorPSD îi cere demisia lui Cîțu după incendiul de la Constanța
Jurnalist full-time / Pesimist part-time