Sursă foto: CristianGhinea.ro

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a afirmat, miercuri, că necesitatea unei unei reforme în sistemul pensiilor din România este o recomandare de țară de ani de zile. Totodată, Comisia Europeană consideră că sistemul de pensii este dezechilibrat și nedrept, iar ministrul Ghinea a precizat, la Digi24, că „dacă nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat”.

„Sunt reformele pe care România și le propune să le facă. Creșterea voluntară a vârstei de pensionare, stagiul de cotizare nu va mai fi unul fix, va fi unul legat de numărul de ani și de tipul de profesie. Va fi o formulă fixă, dar nu fixă pentru toată lumea, care urmează să fie stabilită în legea viitoare care va fi aprobată de Parlament anul viitor”, a declarat Ghinea, la Digi24.

Întrebat ce şi-a dorit CE, ministrul Fondurilor Europene a explicat: „Comisia Europeană şi-a  dorit ceea ce ne recomandă de vreo 10 ani. Vreau să rispesc puţin acest mit că tema a apărut brusc pe agendă. Sunt două realităţi factuale. Prima, că România are recomandare de ţară de mai  mulţi ani, în Raportul anual al CE, care spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat, iar acest lucru este faptic, în fiecare an transferăm de la bugetul de stat la pensii din ce în ce mai mulți bani,  şi al doilea că avem o problemă cu echitatea sistemului de pensii. Adică avem un sistem nedrept”.

Totodată, ministrul a precizat că sunt 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei, sunt câteva sute de mii de pensionari cu pensia minimă de 800 de lei, în acelaşi timp sunt  9.000 de pensionari cu pensii speciale, care au o pensie medie de 9.600 de lei.

Moțiunea împotriva lui Ghinea, dezbătută săptămâna viitoare

Recomandările de țară nu sunt doar pentru România

Ministrul a precizat că România nu este singura țară care a primit recomandări cu privire la sistemul de pensii. De altfel, Ghinea a atras atenția cu privire la recomandările CE, dar și la urmările ce le-ar putea avea Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Dacă noi nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat. Este condiţie eliminatorie, cu DA sau NU. Nu a apărut din senin această temă (…) Dacă nu spui clar cum vrei să rezolvi recomandările de ţară, nu treci la evaluarea tehnică”, a adăugat Ghinea, precizând că „am avut guverne în trecut care au agravat problema asta în loc să o rezolve”.

Reformarea pensiilor trebuie aprobată anul viitor și pusă în practică din 2023

PNRR a fost depus la Comisia Europeană şi este în procedura de evaluare. De asemenea, Ghinea a precizat că legea pentru reformarea sistemului de pensii trebuie să fie aprobată de Parlament anul viitor şi să intre în vigoare în 2023.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Cât privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și femei, în timp ce stagiul maxim de cotozare este de 35 de ani.

Turcan: „Pensiile vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”

Articolul precedentHunedoara: Angajații Termocentralei Mintia, nemulțumiți că trebuie să se prezinte la muncă la Petroșani
Articolul următorConsilier județean din PSD Vrancea, propus pentru excludere după un derapaj grav la adresa primarului Sectorului 1