Moțiunea împotriva lui Ghinea, dezbătută săptămâna viitoare

Moțiunea „Cristian Ghinea, de la zero la abis” va fi votată marți, 15 iunie

PSD a depus miercuri, la Camera Deputaților, moțiunea simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea pe tema PNRR, potrivit Digi24. Moțiunea, numită „Cristian Ghinea, de la zero la abis”, va fi dezbătută săptămâna viitoare, luni (ora 16.00), urmând ca votul să fie dat marți, 15 iunie, a transmis Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

„Ce blestem pe această țară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf!”, se arată în preambului moțiunii împotriva lui Ghinea, publicată de Digi 24.  „Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene și scufundarea în abisul austerității”, au mai adăugat semnatarii documentului.

Potrivit textului moțiunii simple, PSD susține că românii trebuie să știe cât costă „împrumutul din PNRR”, afirmând, din nou, că planul de redresare este „ținut secret”.

(…) acest împrumut se face prin sacrificarea unor venituri suplimentare ale românilor de peste 14 miliarde euro. Astfel, ca urmare a planului lor, pensionarii vor pierde, în următorii 5 ani, 9,5 miliarde euro (atât ar fi câștigat dacă se făcea recalcularea pensiilor și indexarea punctului de pensie potrivit Legii 127/2019). Tot ca urmare a planului lor ținut la secret, copiii României vor pierde, în următorii 5 ani, 2,9 miliarde euro (prin neaplicarea Legii privind dublarea alocațiilor). Și salariații bugetari (medici, profesori, personal din sistemele publice de protecție socială și de ordine publică) vor pierde 1,5 miliarde euro prin înghețarea aplicării legii salarizării”, au mai scris social democrații.

Pierderile românilor, împrumutul din PNRR

Totodată, PSD susține că peste jumătate din populația țării va pierde cele 14 miliarde de euro, banii din împrumuturile din PNRR, care li s-a cuveni, mai mult „vor plăti și împrumutul de 15 miliarde euro pe care Guvernul îl ia prin PNRR.”
În acest context, social democrații își argumentează necesitatea ca ministrul Ghinea să plece de la „butoanele” banilor europeni, dar pentru asta cer  votul deputaților. „Pentru binele românilor, al economiei țării, pentru ca România să aibă o șansă reală să fructifice această oportunitate extraordinară a finanțărilor europene care să asigure dezvoltare și prosperitate, noi PSD, facem un apel către toți parlamentarii responsabili să voteze această moțiune simplă!”, se mai arată în document.

PSD a concluzionat că ministrul Ghinea a demonstrat, „din păcate, că își poate depăși chiar și contraperformanța din 2016: a ajuns astăzi de la ZERO la abis absolut.”

Acesta este al patrulea ministru al Cabinetului Cîțu, vizat de o moțiune simplă, după Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui și Adrian Oros, toate respinse.

De altfel, tot pe tema Planului Național pentru Redresare și Reziliență, PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.

PSD anunță, în mod oficial, depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Articolul precedentDesființarea SIIJ, în continuare o prioritate pentru liberali
Articolul următorGeoană are șanse mai mari la prezidențiale decât Ciolacu