Nici bine nu a reușit ministrul de Interne să vină cu o inițiativă legislativă pe care și-o asumă ca fiind gândită împreună cu premierul, că apar reacții.
După criticile aduse ieri în stilul caracteristic de Cristian Tudor Popescu, lui Bode i se cere acum imperativ de către USR să facă un pas în spate și să renunțe la inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal.
Ieri, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, a subliniat că cel mai corect ar fi ca actul normativ să fie făcut uitat, în condițiile în care unele dintre modificările propuse vizează persoanele care protestează și care ar putea fi pasibile de sancțiuni dure.
„Domnilor Nicolae Ciucă, Lucian Bode, retrageți legea totalitară pe care ați gândit-o împotriva protestelor.
Domnilor Nicolae CIucă și Lucian Bode, cereți-vă scuze pentru că ați putut veni cu o astfel de lege. Trebuie să cereți scuze societății civile, trebuie să le cereți scuze milioanelor de români care au înghețat de frig la OUG13, celor agresați la 10 august de Jandarmeria lui Carmen Dan și Liviu Dragnea.
Să scandezi în fața Guvernului „SUNTEȚI DOI PLAGIATORI” nu înseamnă „atingerea demnității umane”, nici nu trebuie să ajungi la închisoare pentru asta.
Să scandezi „ați dus România în topul scumpirilor, i-ați sărăcit pe români, în timp ce de pensiile speciale nu vă atingeți” este adevărul. Nu trebuie să faci pușcărie pentru asta.
Retrageți legea și cereți-vă scuze. Doar așa mai puteți repara ceva”, scria Moșteanu pe Facebook.
Însă, ca de obicei, ministrul de Interne nu vede vreo problemă în acțiunile sale, ci a arătat că este vorba despre sancțiuni mai aspre gândite împotriva persoanelor certate cu legea, nu împotriva protestatarilor. Totodată, acesta s-a cam „spălat pe mâini”, pe principiul că nu este decident în ceea ce privește adoptarea propunerilor, ci că Parlamentul va decide.
„Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate. Precizez, propunerile de modificare (…) nu vizează nicidecum cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen.
Acesta este motivul pentru care am venit cu aceste propuneri. Sigur că practica ultimilor ani îmi dă posibilitatea să văd tabloul infracţional la nivel naţional, să constat în activitatea de zi cu zi a poliţiştilor, a jandarmilor, a tuturor structurilor noastre cu ce probleme se confruntă şi unde legea nu îi ajută în a-şi exercita atribuţiile şi am obligaţia, şi în calitate de ministru şi în calitate de parlamentar, să vin şi să propun astfel de modificări, pe care eu le consider de îmbunătăţire a legislaţiei. (…)
Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere, pentru că vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate în spaţiul public„, a declarat Lucian Bode, citat de Agerpres.