Ciprian Ciucu - Foto Facebook

Ciprian Ciucu, primarul PNL al Sectorului 6 și președintele PNL București, s-a făcut remarcat printr-o foarte ambițioasă carieră politică, deși inițial a activat în zona organizațiilor non-guvernamentale (ONG).

Ciucu a fost președinte și membru al boardului executiv al think tank-ului Centrul Român de Politici Europene, alături de fostul ministru al Fondurilor Europeane Cristian Ghinea, de care îl leagă o lungă și fructuoasă prietenie.

A devenit primar al Sectorului 6 candidând din partea PNL, dar și cu susținerea USR-PLUS. Ulterior, s-a întors împotriva USR, având public schimburi dure de replici cu Clotilde Armand și atacându-l în repetate rânduri pe Primarul General Nicușor Dan.

Preluând o imagine consacrată deja în spațiul public românesc, Cipiran Ciucu se prezintă locuitorilor Sectorului 6 ca un primar muncitor, cu mânecile suflecate, dur și intransigent.

Este poate cel mai vocal și activ din punct de vedere al comunicării publice primar de sector al Bucureștiului, fiind prezent aproape zilnic cu mesaje pe rețelele sociale, dar și o apariție constantă în mass media, unde acordă interviuri de PR sau sunt analizate măsurile adoptate de Primăria Sectorului 6.

”Finanțare fără precedent”

Primăria Sectorului 6 are un buget de 2,065 miliarde de lei! Consilierii locali l-au votat astăzi și le mulțumesc. Este cel mai mare din istoria Sectorului 6, dublu față de anii precedenți. Iar jumătate din sumă se va duce exclusiv pe investiții: peste un miliard de lei. Anul acesta va fi unul cu multe șantiere. Pentru că am atras fonduri externe.”, scria la începutul lunii februarie Ciprian Ciucu pe Facebook.

El a anunțat la început de 2023 atragerea de finanțări nerambursabile fără precedent, din fonduri europene, pentru Sectorul 6, care vor contribui la construirea de școli, after-school-uri, grădinițe, reabilitarea blocurilor de locuințe, piste pentru bicicliști, instalarea de sute de ghene moderne subterane, mii de camere de supraveghere, digitalizarea administrației publice și alte lucrări de infrastructură și de amenajări publice care vor contribui la o dezvoltare fulminantă a Sectorului 6.

După cei doi ani de mandat ai lui Ciprian Ciucu, în spațiul public au apărut relatări ale locuitorilor din Sectorul 6 care se declară mulțumiți de modul în care au evoluat lucrurile pe zona de curățenie publică și lucrările de amenajare a spațiilor publice, dimpreună cu opinii contrare, ale bucureștenilor nemulțumiți de promisiunile neîndeplinite ale primarului și de agravarea problemei spaților de parcare. Trebuie amintit că Ciucu a încercat înființarea unei companii de salubritate a Sectorului 6, dar proiectul i-a fost respins de consilierii locali. El este acuzat că în mai multe rânduri a încercat să adopte acte normative prin forțarea mâinii acestora. În cei doi ani de mandat la primărie, nu de puține ori Ciprian Ciucu a avut ieșiri agresive la adresa lor, a altor figuri publice cu care a intrat în conflict, dar inclusiv și împotriva cetățenilor Sectorului 6.

Atacuri pe bandă rulantă

Agresivitatea primarului Ciucu s-a făcut remarcată încă din timpul grevelor de la Societatea de Transport București – STB și Metrorex, când a lansat atacuri publice virulente împotriva liderilor de sindicat care au organizat protestele.

La prima mișcare în care se încearcă oprirea risipei și de creștere a eficienței, oamenii sunt mobilizați fix împotriva echipei care își asumă stoparea furturilor. Nici ei nu știau ce revendicări au în afară de „să plece directorul”. Se vede din lună, toată această conspirație politică este cusută cu ață albă”, a tunat Ciucu împotriva greviștilor de la STB, caracterizând acțiunea de protest ca ilegală, imorală, penală și politică.

Sindicalistul care a orchestrat-o este momentan la fel de puternic cum era Rădoi deunăzi. S-a impus/a fost recrutat pe listele PSD. Să facem un exercițiu de imaginație: ar mai fi orchestrat el această grevă împotriva unui primar din partidul său? Nu”, l-a acuzat Ciucu pe liderul de sindicat Vasile Petrariu.

De același tratament a avut parte și liderul de sindicat de la Metrorex: ”Ridicol şi penibil. Este incredibil unde s-a ajuns, un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizaţii al cărei scop nu este bunăstarea angajaţilor ci acapararea de privilegii pentru vreo câţiva jmecheri. Hai, gata, e timpul să ieşim din tranziţie şi să ajungem în Europa! Instituţiile de ordine să facă ordine!”, vitupera primarul Sectorului 6 împotriva lui Ion Rădoi, liderul de sindicat de la Metrou.

Ciucu a fost de altfel, alături de Clotilde Armand de la S1 și Radu Mihaiu de la S2, unul din primarii de sector care a dus o luptă aprigă împotriva chioșcurilor comerciale din stațiile de metrou, la demolarea cărora a contribuit cu un entuzism demn de o cauză mai bună.

Contre cu Nicușor Dan și Clotilde Armand

Una din temele principale din comunicarea publică a primarului de la Sectorul 6 este recuperarea spațiilor publice și redarea lor comunității, concept în numele căruia primăria nu a ezitat să demoleze și alte chioșcuri amplasate pe domeniul public, nu doar pe cele din stațiile de metrou.

În sectorul 6, regenerarea urbană înseamnă a recupera în special terenurile care au aparţinut odată comunităţii şi au dispărut din utilizarea publică a sectorului şi vorbim în special despre construcţii ilegale – că sunt garaje care au fost construite ilegal sau chiar centre comerciale pe care a trebuit să le demolăm -, înseamnă recuperare de terenuri care au fost uitate de autorităţile publice de-a lungul anilor şi acolo s-a adunat mizerie, stufăriş (…), înseamnă identificarea şi recuperarea unor terenuri mari, industriale, de zeci de kilometri pătraţi câteodată, pe care le putem reorganiza pentru a da funcţiuni pentru sport, petrecerea timpului liber, promenadă şi astfel de lucruri care să ducă la creşterea calităţii vieţii oamenilor”, a spus Ciprian Ciucu la o dezbatere despre regenerarea urbană.

De furia lui Ciucu nu a scăpat nici un cunoscut livrator de pizza din București, care a intrat în gura primarului pentru că și-a făcut reclamă prin mesaje vopsite pe trotuare:

 ”Nu cumpărați pizza de la Presto pentru că nu au niciun respect față de orașul nostru și se comportă ca niște vandali. Am dispus Poliției Locale sa ii cerceteze pentru vandalism. Să vă fie rușine, Presto! Vă comportați ca niste derbedei. P.S. Iar pizza voastră e proastă și vine mereu rece.”, s-a răzbunat pe Facebook primarul.

Primarul General Nicușor Dan și primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, au fost și ei în mai multe rânduri ținta diatribelor ”mitraliate” de Ciprian Ciucu în spațiul public.

Îmi pare rău că nu ratezi nicio ocazie să-l ataci public pe primarul general Nicușor Dan și pe mine cu toate că amândoi ne abținem cu greu să nu-ți răspundem la aceste atacuri puerile sau să-ți suportăm ifosele și sfătoșenia (…).”, i-a răspuns Clotilde Armand pe Facebook lui Ciprian Ciucu, în urma acuzațiilor că are o atitudine extrem de conflictuală, iar Sectorul 1, unde este tot timpul scandal, este un caz pierdut.

În ceea ce privește relația cu Primarul General, conflictele au fost mai multe, în cei doi ani de mandat, făcându-l pe Ciprian Ciucu să îl amenințe pe Nicușor Dan, din poziția de lider al PNL București, cu retragerea spjijinului politic în Consiliul General al PMB, încă de la finele anului trecut.

Ulterior, la începutul lui februarie 2023, PNL București a condiționat sprijinul politic pentru Primarul General de îndeplinirea în șase luni de zile a cerințelor prevăzute într-un ”decalog” prezentat public.

Deși Ciprian Ciucu neagă deocamdată, comentatorii politici arată că mărul discordiei dintre el și Nicușor Dan ar fi intenția actualului primar al Sectorului 6 de a candida pentru Primăria Generală, cu ocazia viitoarelor alegeri locale.

Cert este că, atât în cazul marilor nemulțumiri ale locuitorilor Sectorului 6 din zona Prelungirea Ghencea, legate de lipsa infrastructurii rutiere, cât și al tragediei de la Lacul Morii, în care o femeie a murit într-o zonă neamenajată, după ce a fost atacată de câini, Ciprian Ciucu nu a avut nicio reținere să arunce toată vina în spatele Primarului General, spălându-se pe mâini de orice responsabilitate.

Conflictul cu posesorii de autoturisme

Ciprian Ciucu, acest Raj Kapoor de sector 6, pe vremea cand (inca) nu stia ce bine e sa fii primar

Nici cetățenii Sectorului 6 nu au fost scutiți de agresivitatea primarului lor. Plecând de la același concept al recuperării spațiului public pentru a fi redat comunității, Ciucu duce un adevărat război cu posesorii de autoturisme, implementând măsuri care îi pune pe aceștia în imposibilitatea de a-și parca mașinile.

Este de notorietate publică faptul că Sectorul 6 stă cel mai prost din Capitală în privința locurilor de parcare, iar Ciprian Ciucu, în loc să facă ceva pentru a îmbunătăți lucrurile, a înrăutățit cosiderabil situația posesorilor de autoturisme.

Parcări în Drumul Taberei? Trotuarele se închid, iar mașinile nu pot fi parcate pe balcon. Ordinea logică e soluții, apoi restricții.”, este doar unul din reproșurile posesorilor de autoturisme la adresa primarului Ciucu.

Ordinea logică este ca, înainte de a vă lua mașina, să vă asigurați că aveți unde parca, nu a o lăsa la întâmplare pe spațiul public. Nu ne mai facem bine cu astfel de mentalități.”, a răspuns cu binecunoscuta-i agresivitate primarul Ciprian Ciucu, potrivit b365.ro.

Atitudinea sa inflexibilă l-a dus de altfel într-un adevărat conflict cu proprietarii de mașini. ”Statul garantează dreptul la educaţie, face parte din Drepturile Omului. Nu există dreptul omului la un loc de parcare.”, este remarca primarului Sectorului 6, făcută într-o dezbatere online, care i-a atras un val de critici.

Trec peste faptul că argumentul e nul, în Bucureşti nu poţi aplica pentru un loc de parcare dacă nu ai maşină, aşadar nu ai putea practic niciodată să-ţi cumperi o maşină fiindcă nu ai unde o parca – sesizezi cercul vicios, nu? Mă interesează mai degrabă ce e în spatele acestui argument.”, a venit replica pentru Ciprian Ciucu din partea unuia dintre contestatarii săi, care l-a acuzat că nu vine cu soluții, ci doar cu aroganțe, pe principiul ”cui nu-i convine, să se mute”.

Ciprian Ciucu a continuat însă în nota-i obișnuită. ”Am fost și în Grozavesti azi. Pe Ranetti,  Econom Cezarescu și pe fiecare stradă din jur. E dezastru. Vom sistematiza rutier toată aria aceea! Anul acesta. Voi rezolva partial acel dezastru urbanistic cu soluții dure. Unii vor fi fericiți, alții mă vor detesta, dar îmi asum. Așa nu mai merge! Ceea ce va pot spune este că NU SE VA MAI PARCA PE TROTUARE. Maxim, vor avea alveole dedicate pentru parcare cei care stau la case, în dreptul porții. Restul, parcări la subsol, de la dezvoltatorii care au construit. Cei care nu locuiesc dar lucrează în zonă, au metrou. Nu stau la discuții,  îmi e rușine de cum arată Grozăveștiul, zona aceea. Soluțiile mele sunt radicale, dar vă garantez că voi civiliza în următorii doi ani zona.” a scris primarul pe Facebook în ianuarie 2023.

Prietenia cu Cristian Ghinea

Ciprian Ciucu este acuzat că, alături de Ghinea, face parte dintr-o filieră de foști ONG-iști deveniți, între timp, persoane politice, care nu doar că au colaborat  între ei ani de zile pe zona fondurilor europene, mai ales în domeniul consultanței pentru aceste fonduri, dar s-au angajat reciproc în firme de consultanță pentru bani europeni și ulterior s-au și atras unul pe altul în politică.

Alături de Ghinea, Ciucu a făcut parte din M10, partidul fondat și condus de Monica Macovei. Ciprian Ciucu a și candidat în 2016 pentru scaunul de primar general al Capitalei, din poziția de independent susținut de M10.

Ulterior, în urma eșecului, s-a înscris în PNL, devenind, spre marea dezamăgire a Monicăi Macovei,  capul de lista al candidaților acestui partid la alegerile municipale.

Citesc acum și zâmbesc amar când văd câtă frustrare se acumulează în jurul parteneriatului încheiat astăzi cu PNL și îmi dau seama că am fost doar un mijloc de promovare pentru M10. Mai vreau să spun doar atât: sunt un om de dreapta, cu principii clare și cu viziune clară pentru București.”, scria Ciprian Ciucu pe Facebook în 2016, răspunzând acuzelor Monicăi Macovei că a trădat partidul M10. 

La începutul lui ianuarie 2023, Ciprian Ciucu posta pe Facebook următorul mesaj: ”Semne bune anul are, încă de la început. Am mai accesat încă doua finanțari din fonduri nerambursabile, din PNRR, în valoare cumulată de 22.340.000 lei!! Banii aceștia merg la anvelopare (eficiență energetică), cca. o treime, iar două treimi din ei vor fi folosiți pentru construirea de locuințe pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială din #Sectorul6. Acestea vor fi realizare la standardele de eficiență energetică nZEB! Continuăm să atragem finanțări nerambursabile la un nivel fără precedent pentru ca ne-am făcut temele din timp”.

Ciucu este acuzat însă că aceste teme făcute din timp au o mare legătură cu prietenul Cristian Ghinea, arhitectul PNRR.

Prin proiectele lansate pentru monitorizarea PNRR vom acorda consultanță administrațiilor locale: «asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri»”, declara Ghinea în momentul când și-a anunțat demisia din USR pentru a prelua administrarea firmei de consultanță pentru fonduri europene ”O Țară ca Afară”, potrivit jurnalul.ro.

Ghinea preciza în decembrie 2021 că demisia sa va fi operabilă din data de 1 ianuarie 2022, când va fi lansată platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat ”publicații și activități de asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”.

Se vedea la Ciucu si Ghinea că aveau spate înca de când erau studenți, la 21 de ani. Cine a mai reușit așa ca ei să ajungă atât de repede atât de sus?!”, se întreba retoric în iulie 2021 Alina Mungiu-Pippidi, cunoscuta voce a societății civile.

”Deci ăștia erau oameni care erau foarte puternici, care aveau un spate extraordinar la vârsta de 20-21 de ani. Trebuie înțeles un pic că unii oameni au spate, unii oameni nu au spate”, a adăugat Alina Mungiu-Pippidi, într-o emisiune televizată.

Dușmanul maidanezilor

Dar lunga prietenie a lui Ciprian Ciucu față de Cristian Ghinea nu se rezumă la domeniul fondurilor europene. Ura față de câinii comunitari este un alt subiect pe care cei doi s-au înțeles perfect. Cristian Ghinea are la activ o lungă activitate în care a făcut pe Facebook pagini și grupuri intitulate ”Fără Maidanezi”, iar Ciprian Ciucu i-a stat alături.

Mai mult decât atât. Ciprian Ciucu a instigat practic la uciderea tuturor câinilor comunitari în 2013, după tragedia deja celebrului ”caz Ionuț”, copilul ucis de câini în condiții ne-elucidate nici până azi.

Trebuie să facem ceva în privinţa asta! Ceva decisiv! Şi pentru asta avem nevoie să ne organizăm şi noi. Iubitorii iresponsabili de câini (eu sunt un iubitor responsabil de animale, inclusiv câini) sunt foarte bine organizaţi iar politicienilor le este frică că dacă vor eutanasia câinii nu vor mai primi votul iresponsabililor. Eu cred că noi, iubitorii responsabili de animale, suntem mai mulţi iar ceilalţi sunt doar mai bine organizaţi. Trebuie să le demonstrăm că şi noi, cei care am tăcut, deşi am fost afectaţi până acum, suntem mai mulţi şi că ne şi putem organiza (…). Ce vrem de la aleşii locali – Eradicarea tuturor câinilor fără stâpân din Bucureşti. Fără limbaj dublu, fără menanjamente, fără întârzieri. Vrem să să ne protejeze pe noi şi pe copiii noştri de pericolul ce ne pândeşte pe străzi. Cum să obţinem ceea ce vrem – Punem cu toţii presiune pe primăriile Bucureştiului să îşi asume eradicarea câinilor vagabonzi în cel mai scurt timp posibil. Mai concret – Identificăm legislaţia naţională pe acestă temă şi schimbăm prin presiune pe Parlament articolele care protejează iraţional animalele vagaboande(…); Vom organiza o largă Coaliţie a Schimbării care va avea ca aliaţi oameni credibili, oameni interesaţi de sănătatea populaţiei (inclusiv medici); Vom demasca grupurile de interese nelegitime care au de câştigat din afacerile de pe urma câinilor fără stăpân (…)”, scria Ciprian Ciucu în 2013 pe cotributors.ro, isterizând în mod iresponsabil populația împotriva animalelor.

Demagogie și pasarea responsabilității

Problema este însă că însuși Ciucu era acuzat la vremea aceea de ong-urile care se ocupau de câinii fără stăpâni de faptul că nu era chiar străin de afacerile foarte lucrative care se desfășurau în zona ”afacerii Maidanezul” – în care banii primăriei, ce ar fi trebuit să fie alocați pentru bunăstarea animalelor aflate în adăposturi, erau sifonați în procesul de ”eutanasiere” și chiar de ardere a cadavrelor.

Poate nu întâmplător, Ciprian Ciucu a recidivat peste 10 ani, în 2023, de data aceasta din poziția de primar al Sectorului 6, cu ocazia unui nou caz controversat, al decesului femeii mușcate de câini pe maidanurile de lângă Lacul Morii.

Maidanuri pe care Ciprian Ciucu se angajase în campania electorală să le amenajeze și să le transforme în zone sigure pentru trecători.

Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igienizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!”, scria Ciprian Ciucu pe Facebook, în schimb a făcut exact ce a promis că nu face: a pasat toată responsabilitatea la Nicușor Dan și ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, ”spălându-se” pe mâini mai ceva ca Pilat din Pont.

Asta în condițiile în care un atac similar avusese loc cu un an în urmă în aceeași zonă, iar ASPA a notificat, înainte de atac, de trei ori în două săptămâni Poliția Locală Sector 6 despre pericolul câinilor de lângă Lacul Morii.

Primarul Sectorului 6 a declinat însă vreo responsabilitate a Poliției Locale, spunând chiar că nu există suficienți polițiști locali care să se ocupe de astfel de cazuri, în condițiile în care chiar el este cel care a dispus reducerea cu 25% a efectivelor poliției locale a Sectorului 6, chiar la preluarea mandatului.

Întrebat pe cine ar da în judecată pentru moartea femeii pe maidanurile de lângă Lacul Morii, Ciprian Ciucu a răspuns: ”Pe toată lumea”, apoi a adăugat: ”Inclusiv pe mine”.

Declarația a rămas însă la nivel de demagogie inutilă, neajungând să fie pusă în practică.

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentUSR îi cere lui Bode să retragă „legea totalitară împotriva protestelor”
Articolul următorCiolacu speră ca relația cu PNL să fie de lungă durată: „Putem creiona şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”