Sursa foto: Facebook/ Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode pare de neobosit.

Ieri nu a fost prezent în Parlament doar pentru a aduce acuze vizavi de moțiunea care îl vizează, ci a mai avut și treabă serioasă.

Din ce a anunțat pe Facebook, Bode a dat mână cu mână cu șeful său de partid și din Guvern, premierul Nicolae Ciucă, reușind împreună să ticluiască câteva modificări la un Cod penal deja modificat de prea multe ori prin ordonanțe de urgență.

Cei doi liberali ar fi gândit împreună schimbări în legislația penală în ceea ce privește inclusiv pedeapsa pentru anumite infracțiuni, inițiativa de modificare fiind depusă ieri la Senat.

Bode a și făcut câteva precizări, anume că sunt vizate 11 articole din Codul penal, propunându-se „în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime”. Potrivit acestuia, „noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor. Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive.

Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

Am propus, de asemenea, instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada.

Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire.

Toate aceste modificări intră în dezbaterea parlamentară. Sunt convins că vor exista argumente pro și contra dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja și preveni faptele antisociale care pun viața în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine și siguranță publică, dar și sentimentului de siguranță cetățenesc”, a detaliat ministrul de Interne.

Articolul precedentAnaliză după opt luni. În Dosarul „Colectiv”, primarul Popescu Cristian Victor Piedone a fost condamnat pe baza unei știri TVR?
Articolul următorMinistrul Tanczos Barna, sigur: „Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare”