Cîțu a anunțat „tandem” la conducerea județelor: șeful CJ-ului și prefectul, din același partid

Cei rămași „pe afară” vor fi compensați cu alte funcții

Florin Cîțu, liderul PNL, a afirmat că decizia la nivelul coaliției în privința numirii prefecților a fost luată după un algoritm simplu, partidul care are șefia Consiliului Județean să numească și prefectul, iar în București aceasta va reveni social democraților.

„Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. Poate să existe una sau două excepţii, dar asta este regula de bază. (…) Aceasta a fost regula la care s-a ajuns până la urmă, vom încerca să compensăm în celelalte filiale cu alte funcţii. Există peste 140 de funcţii, numiri politice care vor fi făcute şi atunci cine nu ia prefect va avea o altă funcţie – secretar de stat şi aşa mai departe. La Cluj va fi un prefect din partea Partidului Naţional Liberal”, a afirmat Cîţu, la Parlament, după şedinţa coaliţiei.

Despre excepţiile de la această regulă, Cîţu a precizat că acestea trebuie mai întâi discutate, iar apoi vor fi anunţate.

În iarna trecută, după formarea Cabinetului Cîțu, liberalii au avut 23 de prefecturi, astfel: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova,  Sibiu, Teleorman, Vâlcea și  Vrancea. UDMR-ul era prezent cu prefecți în Arad, Cluj, Covasna, Sălaj și Satu Mare, în timp ce USR a avut prefecți în județele: Argeș, Băcau, Brăila, București, Buzău, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.

De altfel, au fost discuții aprinse la nivelul filialei PNL Cluj, unde liberalii erau pe val (primar, șef de CJ și majoritate în CL), prefectul a fost numit din partea UDMR, șeful CJ, Alin Tișe amenințând cu plecarea dacă nu se rezolvă situația.  

„Noi avem 17 preşedinţi de Consilii Judeţene, majoritatea grupaţi în Transilvania, Bucovina, Banat şi două judeţe pe Dunăre, plus Constanţa. Cei din PSD au 21 de prefecţi, restul fiind UDMR, aceştia sunt în Moldova şi sud, Valahia, Dobrogea, sudul Moldovei, Oltenia.  Am discutat, am făcut simulări, nu s-a ajuns la o concluzie”, a declarat Rareș Bogdan, la finalul ședinței de marți.

Rareș Bogdan, despre viitorul lui Florin Cîțu: „Ne dorim să ocupe a doua poziție în statul român”

Articolul precedentPrimarul Ciucu nu vrea „pocnitori” și colinde în boxe în sectorul lui
Articolul următorCarambol la Pasajul Sălăjan din Capitală