Sursă foto: Declic
Sursă foto: Declic

Membrii Declic au reluat problema pensiilor din România, precizând că pensionarii care au cotizat la bugetul de stat se confruntă cu o gravă nedreptate, din cauza formulei prin care li se calculează pensia.

Această formula duce la diferențe și de 40% între sumele primite de pensionari, deși au același punctaj.

De exemplu, un pensionar cu 1 punct de pensie poate primi, în funcție de anul pensionării, sume de la 1586 de lei până la 2236 de lei.

Petiția care cere corectarea formulei de calcul pentru toți pensionarii care au cotizat la bugetul de stat poate fi semnată aici

Pensia se calculează, la acest moment, aplicând la punctul de pensie un indice de corecție. Indicele se aplică doar o singură dată pentru fiecare beneficiar, atunci când se depune dosarul pentru pensie. Acest indice este în mare parte influențat de salariul mediu brut național, de cu 2 ani înaintea ieșirii la pensie”, se arată în manifestul Declic.

Explicația Declic: În anul 2018, salariul mediu brut național a crescut artificial și semnificativ, prin transferul taxelor de la angajat la angajator. Astfel, dacă înainte de 2020 indicele de corecție era sub 1,2, din 2020 încoace el este mult mai mare, adică 1.41

Potrivit textului petiției, este de datoria guvernului să îndrepte această inechitate care-i afectează pe majoritatea celor ieșiți la pensie înainte de anul 2020. Este nevoie de o corectare urgentă a formulei de calcul a pensiilor.

Nu ne lăsăm amăgiți de promisiunile guvernanților, care fac paradă cu creșterea punctului de pensie cu câteva procente. Dacă nu corectează și formula de calcul a pensiilor, majoritatea pensionarilor rămân nedreptățiți și cu pensii mult prea mici”, mai transmite comunicatul.

Petiția cere ca Nicolae Ciucă, Ciolacu și Budăi să elimine inegalitatea dintre pensionari și să corecteze formula de calcul a pensiei pentru toți pensionarii care au cotizat la bugetul de stat, indiferent de anul în care au ieșit la pensie.

Articolul precedentNăstase boicotează ING Bank și magazinele Mega Image, pe motiv că Olanda s-ar opune la aderarea României la Spațiul Schengen
Articolul următorUn apartament cu două camere este închiriat pentru suma de 700 de lei/lună. Care sunt condițiile impuse de proprietar
Jurnalist full-time / Pesimist part-time