Sursă foto: Facebook/Adrian Năstase
Sursă foto: Facebook/Adrian Năstase

Prin intermediul unei postări pe blog, Adrian Năstase a anunțat că, împreună cu familia sa, va boicota produsele olandeze prezente în România.

Boicotul lui Năstaze vizează, în principal, ING Bank și lanțul de supermarke-uri Mega Image.

Fostul premier este deranjat de faptul că autoritățile olandeze amână aderarea României la Spațiul Schengen

Argumentându-și gestul, fostul premier a precizat că, de 11 ani, Olanda se opune intrării României în Spațiul Shengen, deși România a realizat un sistem fiabil de control la frontierele sale, prin colaborarea cu cea mai importantă firma europeană în domeniu.

Șmecheria invocată de guvern este că un partid din coaliție, care are 13 sau 15 parlamentari nu ar vota ratificarea unei astfel de decizii. Povestea seamănă cu liliecii sau gandaceii care blochează importante proiecte de infrastructură din România. Poate că cei 13 sau 15 sunt preocupați că există corupție în România și de aceea sunt împotriva intrării României în Schengen sau poate sunt doar intermediari ai altor interese (așa cum era celebrul ambasador Coen Storck – cel cu trei pălării). Dar dacă au o astfel de motivație morală, de ce acceptă că firmele olandeze să fie primul investitor străîn în România, cu peste 10 mld de euro? De ce acceptă că o bancă olandeză – ING – să facă profituri de sute de milioane de euro în România? Salariile acestor parlamentari nu sunt, astfel, plătite prin complicitate la acte de corupție?”, se arată în postarea de pe blog.

Năstase: ”Ca cetățeni putem să reacționăm, să ne arătăm, în mod concret, dezaprobarea pentru această șmecherie de tip neo-colonial care a legat intrarea în Spațiul Shengen de un MCV oricum ilegal”

De asemenea, Năstase a acuzat lipsa de reacție a președintelui României, precizând, în egală măsură, că este nevoie de votul olandezilor în proiectul sau viitor – la NATO sau la UE.

În același context, fostul premier că a văzut mesajul lui Sorin Roșcă Stănescu și că este absolut de acord cu el.

Ca atare, am decis că nici eu sau soția mea să nu mai facem cumpărături de la cele 400 (!!!) de magazine Mega Image din România și nici operațiuni financiare prin instituții bancare olandeze până când decizia olandeză nu va reveni la un vot pozitiv. Mă voi interesa și voi evita achiziționarea și a altor produse olandeze. Eu sper că reprezentanții acestor magazine să meargă la deputații respectivi și să le explice că românii nu sunt cetățeni de nivelul doi în Europa și că nu au obligația nici să-și cedeze porturile și nici să cumpere pui refrigerati veniți din Argentina”, a conclus fostul premier.

Articolul precedentConsilierul lui Zelenski, după explozia de pe podul Kerci din Crimeea: ”Tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei”
Articolul următorDeclic: ”70% dintre pensionari abia pot trăi cu pensii sub 2000 de lei, iar pensiile speciale sunt nesimțit de mari”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time