foto: Epoch Times Romania

Guvernul maghiar continuă seria investițiior în Transilvania, investiții despre care Ministerul Afacerilor Externe spune că depășesc sfera tratamentului preferențial, chiar dacă este vorba despre o minoritate aflată pe teritoriul României.

Recent, oficialii maghiari au anunțat că vor aloca bani pentru universitățile din România care au cursuri în limba maghiară. Concret, sunt vizate universități din Oradea, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc.

Chiar dacă univeristățile sunt maghiare, potrivit Constituției, nicio investiție și niciun curs nu pot aduce atingere suveranității statului român.

Iată ce spune Ministerul Afacerilor Externe despre investițiile statului maghiar în agricultuă, educație, în urma solicitării noastre, privind accesul liber la infomație.

Ministerul Afacerilor Externe(MAE)  a subliniat constant în dialogul cu partea ungară pe acest subiect că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat. Conform standardelor acceptate la nivel internațional, reflectate și în Raportul Comisiei de la Veneția privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altui stat, adoptat cu ocazia celei de a 48-a reuniuni plenare a Comisiei de la Veneția” (19-20 octombrie 2001), explică oficialii MAE.

Guvernul maghiar dă doi bani pe legile României. Bani cu nemiluita doar pentru fermierii ungari din Transilvania

Statul român a cerut să fie implicat în administrarea fondurilor alocate comunității maghiare din România, lucru care nu s-a întâmplat. Spre exemplu, prin Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului-sub egida Kós Károly au rulat 57 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc. Banii au fost alocați prin depunere de proiecte la apelul Fundației Pro Economica, înființată special pentru a gestiona ajutoarele alocate de maghiari.

MAE ne-a comunicat în mod clar că nu a existat vreun acord între România și Ungaria privind finanțarea exclusivă a fermierilor maghiari, iar cererea de finanțare a fost suspendată până când Ungaria va găsi un element comun și legal pentru investițiile din România.

„Despre data publicării unor noi apeluri de proiecte vă pot spune doar ceea ce au afirmat politicienii cu ocazia întâlnirii miniștrilor afacerilor externe guvernele celor două țări caută o rezolvare pentru a include aceste programe într-un cadru, care să fie acceptabil pentru partea română. De îndată ce se ajunge la un acord oficial, Fundația Pro Economica este gata să pornească acest program, așa cum a promis. Pregătirile prealabile au fost făcute, așteptăm doar acordul pe plan politic. Celor interesați le cerem răbdare, și să se informeze doar de la Fundație” , au transmis reprezentanții Fundației Pro Economica

Care e miza investițiilor în Transilvania. Denumirea acestora e cinică

În fapt, Guvernul de la Budapesta are în plan alocarea a peste 300 de milioane de euro doar în domeniul agriculturii. Așa cum Ziarul de Investigații a relatat, cele mai importante imobile din Transilvania sunt luate de statul maghiar, chiar sub nasul autorităților române. Un astfel de exemplu este Castelul Wessenlenlyi din Sălaj, care a ajuns în posesia unei companii controlate de statul maghiar. La acest moment, se află în proces cu Consiliul Județean Sălaj, invocându-se nerespectarea legii de către autoritățile maghiare la momentul tranzacției.

Pe de altă parte, investițiile sub egida Kos Karoli sunt cinice, spun istoricii.

Kós Károly a fost un arhitect maghiar din Timișoara, de origine germană după tată. Surpriza vine de la ideologie. Nu era un adept al conviețuirii armonioase cu majoritatea românească, ci un promotor „transilvanismului”.

Transilvanismul este ideologia prin care nu se acceptă sub nicio formă unirea  Transilvaniei cu România. Pentru a controla relatările din spațiul public, statul maghiar a băgat bani grei și în presa din Transilvania. Nu, nu este vorba despre vreun portal românesc, ci despre cele mai cunoscute canalede informare ungare din această regiune: Erdélyi Magyar Televízió (Televiziunea Maghiară Transilvană) și Erdély FM, gestionate de Fundația Jenő Janovics, maszol.ro, editat de Fundația Progress. Potrivit jurnaliștilor de la g4media.ro, suma alocată acestora este de aproape 20 de milioane de euro.

Articolul precedentPMB și-a dat acceptul pentru „Bucharest Pride” 2021
Articolul următorStelian Ion, critici dure: „Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”