Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, pe ordinea de zi a Guvernului

Se poate continua activitatea, dar nu mai departe de 70 de ani

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare este, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, programată pentru ora 13.00. Potrivit documentului, este interzis cumulul între pensie şi salariu pentru cei care lucrează la stat, iar persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea”, se arată în proiectul de lege înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

Firea îi anunță pe români că vor munci toată viața

Proiectul aduce modificări și Codului Administrativ

De asemenea este reglementat și statutul femeii ce ocupă funcții publice, printr-o modificare a Codului Administrativ.  „La data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru femeile care ocupă funcţii publice şi care îşi exercită opţiunea în scris pentru continuarea raportului de serviciu, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, a pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare”, se mai precizează în proiectul de lege.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani.

Turcan dezminte zvonurile referitoare la presupusa creștere a vârstei de pensionare

Articolul precedentCristian Ghinea, vizat de o moțiune simplă
Articolul următorCiolacu spune că Teodorovici a făcut greșeli, dar că are un viitor în continuare în PSD