Curtea Constituţională a României s-a pronunțat pentru a treia oară în privința Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ieri soluția judecătorilor fiind aceea că secția funcţionează constituţional.

Constituțional în raport cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai, potrivit căreia reprezintă o opţiune a legiuitorului naţional de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate şi normele privind numirea procurorilor care trebuie să soluționeze aici dosare nu sunt de natură să facă SIIJ permeabilă la influenţe exterioare.

Ieri, CCR a decis că articolele din Legea 304/2004 și Ordonanța de Urgență nr.90/2018, care fac referire la înființarea și funcționarea SIIJ sunt constituționale, la o zi după ce Curtea de Apel Pitești a decis că Secția Specială nu este justificată de imperative obiective și verificabile și că nu este însoțită de garanții care să înlăture orice risc ca SIIJ să fie folosită ca instrument de control politic.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a subliniat aseară că este important ca politicienii să găsească soluţii pentru desfiinţarea „grabnică” a secţiei. Reacția sa vine inclusiv după publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană, dar și în contextul în care că instanţele din România au început deja să dea soluţii în baza deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

La subiectul desfiinţării SIIJ, este de remarcat faptul că, în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern şi trimis către Parlament. Se observă că nu se referă în acest raport, în niciun fel, membrii Comisiei, la necesitatea impunerii unor garanţii suplimentare odată cu desfiinţarea SIIJ. Este o chestiune pe care aş vrea să o pun în context local, pentru că, în urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanţele noastre judecătoreşti au început să dea anumite soluţii.

Mă refer la Curtea de Apel Piteşti, potrivit căreia înfiinţarea SIIJ nu se justifică şi chestiunile acestea implică foarte multe complicaţii pe viitor. Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aştepta doar de la Justiţie de a ne rezolva aceste probleme.

Ca atare, este foarte important, ca politicieni, să găsim soluţii pentru desfiinţarea grabnică a acestei SIIJ. Eu consider în continuare că proiectul Guvernului este cel corect şi voi încerca să îi conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluţie. Este important să reuşim să desfiinţăm această secţie”, a spus Stelian Ion într-o conferință de presă.

Articolul precedentCiolacu spune că Teodorovici a făcut greșeli, dar că are un viitor în continuare în PSD
Articolul următorGermania. Medic dat în judecată după vaccinarea unui copil de 9 ani