Bogdan Mateescu insinuează că „declarațiile iresponsabile” au determinat ieșirile din sistemul de Justiție. Nu știm dacă se referă la declarațiile politicienilor, ale magistraților sau chiar ale membrilor CSM, întrucât ultimele „ieșiri” din sistemul de Justiție au fost „execuții” pecetluite chiar de domnia sa, așa cum Înalta Cure de Casație și Justiție a constat definitiv în mai multe cazuri.
Mai mulți magistrați din țară s-au revoltat din cauza presiunii, amenințărilor, execuțiilor politice. Mandatul lui Bogdan Mateescu a fost plin de scandaluri. În toată țara s-au înregistrat situații atipice. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ) este(încă) mărul discordiei.
Magistraților de bună-credință nu le este teamă de o secție care să îi investigheze, le este teamă că sunt „executați” ori de câte ori vor să-și facă treaba așa cum au jurat: cu imparțialitate.
Iată ce declara judecătoarea Adriana Stoicescu, fosta președintă a Tribunalului Timis, la începutul anului 2021:
„Am fost sfătuită să vorbesc public în perioada în care se vorbea despre o iminentă arestare a mea, așa încât mi s-a părut potrivit să ies și să vorbesc, pentru că mă știam nevinovată.
Am făcut-o prima dată când s-a pus problema testării poligraf a procurorilor DNA – Structura centrală, o chestiune care, personal, m-a revoltat”, a declarat Adriana Stoicescu, pentru bihorjust.ro
Adevărata catastrofă de la CSM: „Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să o ascult”
“Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să ascult. Și nu a fost doar o dată. Am pronunțat de fiecare dată soluția pe care am apreciat-o ca fiind legală, fără să țin cont de “sugestiile” binevoitoare, a precizat Adriana Stoicescu, pentru publicația mai sus citată.
Cu alte cuvinte, adevărata catastrofă de la CSM nu reprezintă declarații iresponsabile, ci neputința membrilor CSM de a vedea cu ochi limpezi adevăratele probleme din Justiție. Când unui judecător i se impune soluția, e o catastrofă.
Însă, domnul Mateescu nu prea a vut timp să judece, deoarece s-a trezit rapid președinte al forului care garantează independența magistraților.
Prin urmare, considerăm că își reproșează singur ce nu a putut face.
Pe de altă parte, președintele Iohannis a avut un discurs lapidar, sec și cu totul pe lângă subiect.
„Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește fiecărui cetățean că nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alți ani, răspunsul prompt și profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esențial. Sărbători Fericite!”
Un discurs general, fără a evidenția măcar o soluție privind anomaliile din sistem. Cum ar putea Justiția consolida încrederea în stat, când judecătorii strigă că sunt hăituiți penttru că refuză să facă unele jocuri politice?
Comisia Europeană a adoptat în iunie (n.r. ac) cel mai recent raport privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupții, în contextul angajamentelor asumate prin Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV).
Comisia preciza că așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete, legislative. Cele mai multe dintre angajamente se referă la combaterea coprupției.