Rafila vrea un parteneriat cu populația pentru a ne întoarce la normalitate

„Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli”, afirmă ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis populației că își dorește un parteneriat cu aceasta, în contextul în care starea de alertă, prelungită cu încă o lună, aduce cu ea și o serie de măsuri ce par de relaxare, dar care au menirea și de a-i responsabiliza pe români. De altfel, acesta a menționat că nu poate fi pus semnul de egalitate între „marea relaxare” de astă vară și cea din ediția de iarnă.

„Ceea ce trebuie să înțeleagă toată lumea este încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populația. Sigur că există o îngrijorare. România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare, prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, la 50%, de la 30%, renunțarea la restricțiile de circulație din timpul nopții și un lucru important, care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat în mod constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului verde electronic Covid, care include de data aceasta și testarea”, a declarat Alexandru Rafila în conferința de presă de după ședința de guvern.

De asemenea, ministrul Sănătății consideră că măsurile luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populaţiei, din parteneriatul angajatorilor şi operatorilor economici de diferite feluri cu autorităţile. „Consecinţele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine, şi există numeroase exemple din multe alte ţări, decât dacă există  acest parteneriat şi această încredere. Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului ca în România să viaţa să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este următorul lucru – acest trend descendent să continue cât mai mult timp şi să nu ne întoarcerem la creşterea numărului de cazuri”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

„Marea relaxare”, ediția de iarnă

Mai mult, Rafila a subliniat că nu se poate face nicio comparație între „marea relaxare” din timpul verii și ceea ce a fost astăzi aprobat, în ședința de guvern. „Este o anumită diferenţă, nu vreau să insist asupra ei. Sunt mulţi care fac paralele între măsurile luate în acest moment şi cele luate în cursul verii, măsuri de relaxare. Măsurile de relaxare luate în perioada verii au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să putem să îl menţinem aşa, dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile”, a mai declarat Rafila.

Altfel, ministrul Sănătății a atras, încă o dată, atenția cu privire la măsurile care deși par mai relaxante, trebuie respectate. „Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. Acesta trebuie să fie mesajul şi asta este de fapt dorinţa şi încercarea pe care o avem acum”, a conchis Rafila.

Noul certificat Covid, în draft. Aprobarea lui, cel mai probabil în acest an

Cât privește noua variantă de certificat Covid, cu o funcționalitate diferită de certificatul digital european, ministrul Rafila a afirmat că există deja în draft, mai mult, că în perioada imediat următoare acesta va fi trimis în Parlament, cu speranța că va fi aprobat până la finalul lunii.

„În scurt timp va fi înaintat Parlamentului. Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament, şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii”, a spus Rafila. Ministrul Sănătăţii, adăugând că speră „să îl avem aprobat în această lună”.

De altfel, în acest moment, în Camera Deputaților se află proiectul inițial, care are peste 40 de amendamente ale PSD, potrivit purtătorului de cuvânt al liberalilor. PSD nu susţine proiectul PNL şi a anunţat că este nevoie de un alt proiect de lege, chiar ministrul Rafila susținând că acesta este „scris prost” și mai bine ar rescrie un alt proiect decât să fie adăugate tot mai multe amendamente.

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, iar unele dintre restricții au fost relaxate

Articolul precedentVlad Negrescu cere Comisiei Europene să revină asupra PNRR
Articolul următorKovesi este de părere că nu există stat necorupt, chiar dacă Europa de Est este arătată cu degetul