Sursa foto: Gazeta de Sud

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a afirmat că până acum, noua tulpină Omicron are o transmisibilitate mult mai mare decât Delta. De asemenea, doctorul e de părere că în următoarele săptămâni se va ști exact cât de periculoasă e tulpina sud-africană.

„Se pare că virulenţa la Omicron este mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an. Tulpina Delta este în continuare dominantă în România şi Europa”, a declarat acesta, relatează news.ro.

Trei cazuri de Omicron au fost descoperite la noi în țară

Totodată, Florin Roșu a mai precizat că valul cinci al pandemiei va lovi puternic România. Mai exact, vor exista cazuri grave ce vor necesita internări la ATI. Cu toate acestea, medicul a îndemnat populația să se vaccineze și să respecte regulile sanitare pentru ca intensitatea valului să fie mult mai redusă.

Mai mult, medicul a spus de la debutul pandemiei că în 2022, boala va deveni o gripă ce va putea fi tratată cu vaccin și medicament. „Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singura doză. Dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit”, a adăugat managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

De asemenea, cercetătorul Octavian Jurma e de părere că noua variantă Omicron este mai „blândă” decât Delta. Cu toate acestea, Jurma a observat o creștere a cazurilor de infectare cu Omicron în rândul tinerilor. „Creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie”, e de părere epidemiologul.

Jurma susține că țara noastră va repeta „succesul” din valul patru al pandemiei la jumătatea lunii ianuarie, iar tinerii vor fi cei mai afectați. „E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Jurma.

Conform The Guardian, cercetătorii au descoperit o variantă „invizibilă” a tulpinii Omicron, ce nu poate fi detectată prin testele RT-PCR. Aceasta are multe mutații în comun cu tulpina „standard”, dar îi lipsește o modificare specială care să permită descoperirea în testele de laborator.

O versiune Omicron, „invizibilă”, a fost descoperită de cercetători

Articolul precedentPrima persoană care a primit vaccinul anti-Covid este fericită că a inspirat întreaga lume
Articolul următorUnde se află cel mai înalt pom de Crăciun din Europa
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.