O versiune Omicron, „invizibilă”, a fost descoperită de cercetători

În România sunt trei cazuri confirmate de infectare cu varianta din Africa de Sud

Oamenii de știință au identificat o nouă versiune a tulpinii Omicron, pe care au numit-o „invizibilă”, fiind nedetectabilă prin testele RT-PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru urmărirea răspândirii Covid la nivel mondial, relatează The Guardian.

Astfel, varianta „ascunsă” descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron „standard”, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Totodată, cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă a tulpinii Omicron se va răspândi în același mod cu cea standard, dar că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic, și prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta „ascunsă” a fost observată pentru prima dată printre genomul virusului Covid transmis în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până acum, niciunul nu se află în Marea Britanie.

Descoperirea a venit în momentul în care oficialii britanici au recunoscut că există posibilitatea impunerii unor restricții suplimentare, având în vedere că tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat marți că încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron au fost raportate în Marea Britanie, astfel ajungându-se la 437 de cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.

La nivelul Europei, Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul infectărilor, cu 10,5 milioane de cazuri, din care active sunt 1,113 milioane. De altfel, Marea Britanie este pe locul secund în privința deceselor din cauza Covid, cu peste 145.000 de morți.

România, trei cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Se așteaptă secvențiarea altor trei cazuri

În România au fost confirmate trei cazuri de infectare cu varianta Omicron, în rândul persoanelor sosite din Africa de Sud, în 30 noiembrie. Este vorba de un sportiv din echipa de rugby CSM Baia Mare, o femeie din Brasov și un bărbat din Vaslui.

Astfel, la testarea din a opta zi de carantinare, trei sportivi au fost depistați pozitiv Covid, urmând să fie făcută secvențierea pentru a se vedea dacă sunt și aceștia infectați cu tulpina sud-africană.

Un nou caz de infectare cu Omicron în România

Articolul precedentIohannis: „Avem o Constituție tânără, concepută în lumina acestui nou început”
Articolul următorVlad Negrescu cere Comisiei Europene să revină asupra PNRR