Omicron (preluare DW)

Ministerul Sănătății a anunțat că pe lângă cele două cazuri cu Omicron identificate din cursa din Africa de Sud, un al treilea caz este „foarte probabil” să fie detectat în județul Maramureș.  

În cursul acestei săptămâni, medicii vor preciza cu exactitate diagnosticul. Pentru moment, persoana suspectată se află în izolare, iar starea ei de sănătate este bună.

Omicron devine noua tulpină dominantă

Reamintim că aproape 40 de români au fost repatriați din Africa de Sud, alături de alți cetățeni străini. La întoarcere, unul dintre români a fost confirmat cu coronavirus. Totodată, rugbystul suspectat cu noua tulpină este vaccinat împotriva COVID-19. Două persoane, una din Brașov și cealaltă din Vaslui, au fost deja confirmate cu Omicron.

Tot astăzi, 6 decembrie, Rusia a confirmat detectarea primelor două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, relatează Agerpres. Cele două persoane au fost plasate sub observație. Rusia a decis să interzică la sfârșitul lunii noiembrie zborurile către țările din sudul Africii în urma apariției noii variante.

În contextul răspândirii noii tulpini sud-africane, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat mai multe măsuri. Astfel, românii și alți cetățeni care vin din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

De asemenea, persoanele care nu sunt vaccinate intră în carantină timp de zece zile. Persoanele care vin din spațiul UE vor prezenta certificatul verde, dovada trecerii prin boală în ultimele 80 de zile sau rezultatul negativ al unui test PCR obținut cu cel mult 72 de ore ianainte de călătorie.

Conform primelor studii, Omicron este mult mai contagioasă decât Delta. Cu toate acestea, formele de boală provocate de infectarea cu noua tulpină sunt mult mai ușoare, iar vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale bolii.

Analiza a vizat pacienții internați în spital în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani. Conform specialiștilor din Africa de Sud, 1 din 5 infectări a fost la copii sub 9 ani. Mai mult, 30 % dintre pacienții infectați sunt tineri cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani. Asta arată, spun specialiștii, că noua tulpină este mult mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum.

Măsurile luate de Guvern în contextul apariției noii tulpini Omicron

Articolul precedentPărinți versus ministru. Se cere eliminarea testării copiilor în școli
Articolul următorCiolacu, despre certificatul Covid. „Va exista o propunere, până la sfârşitul anului, să treacă prin Parlament”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.