Social democrații insistă cu alegerile anticipate

„Dacă există voință politică să clarificăm și să stabilizăm scena politică, calendarul poate fi stabilit”

Paul Stănescu, secretarul general al PSD, îl contrazice pe președintele Klaus Iohannis în privința alegerilor anticipate, despre care acesta din urmă a afirmat că sunt imposibil de realizat, subliniind că România a fost într-o situație similară în ianuarie 2020, după moțiunea împotriva Cabinetului Orban.

„Președintele Iohannis susține în mod ipocrit că alegerile anticipate sunt imposibil de organizat. Că nu ne dă voie Constituția. Însă, în ianuarie 2020 el împreună cu tovarășul de drum, Orban, își doreau alegeri anticipate odată cu cele locale. Motivul? Nu aveau o majoritate parlamentară. Au renunțat la demers pentru că începuse pandemia și trebuiau să se prefacă că gestionează criza. Pentru că, în realitate, au gestionat doar interesele lor politice și financiare. Spitalele sunt astăzi sufocate de iresponsabilitatea liberală, iar oamenii mor cu zile”, a transmis Stănescu, într-un comunicat de presă.

Liderul social democraților a precizat că nici de data aceasta liberalii nu au majoritate parlamentară, însă alegerile anticipate „nu mai sunt pe placul lui Iohannis. Pentru că PNL-ul nu mai este în grațiile electoratului. Românii și-au dat seama că sunt fanfaroni și ipocriți, iar toate guvernele lui au eșuat. Superman Cîțu e căzut în cap”.  Motiv pentru care, Stănescu afirmă că se pot face alegeri anticipate. „Dacă există voință politică să clarificăm și să stabilizăm scena politică, calendarul poate fi stabilit”, susține secretarul general, care a adăugat că dacă președintele preferă să sacrifice țara, decât să le ofere românilor șansa de a judeca performanța partidelor, „atunci înseamnă că s-a rupt total de realitate”, mai mult, că ppreședintele țării este obligat „să pună umărul la declanșarea alegerilor anticipate, altfel va deveni cu acte în regulă groparul României. Pentru că dacă menținem actuala matematică parlamentară vom trăi într-o criză politică perpetuă”, se mai arată în comunicatul PSD.

Până atunci, luni sunt programate, la Palatul Cotroceni, consultările privind desemnarea unui nou premier. Astfel, în fața lui Iohannis se vor prezenta, din partea PNL, președintele partidului, Florin Cîțu, și prim-vicepresedinții: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Liberalii vor intra la consultări la ora 12:00, fiind primul partid care va avea ocazia să-și prezinte opțiunea de premier. Imediat după aceștia vor urma cei de la PSD (ora 13:00), ca mai apoi la consultări să intre USR PLUS (14:00), AUR (16:00), UDMR (16:30) și Minoritățile naționale reprezentate în Parlament (17:00).

Potrivit Art 89 din Constituția României, Președintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Totodată, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

PSD vrea alegeri anticipate și exclude orice guvern minoritar

Articolul precedentPartidele politice au încasat 38,7 milioane lei de la stat în octombrie
Articolul următorRomânia primește concentratoare de oxigen din Olanda şi Polonia