Sezonul rece se apropie cu pași repezi, într-o plină criză a energiei care amenință nu doar țara noastră, ci și alte state europene, context în care autoritățile române țin să asigure că nu avem de ce să ne face probleme.
Dacă ieri președintele PSD Marcel Ciolacu se arăta extrem de preocupat și scria că „prioritatea este acum să găsim soluțiile responsabile pentru ca țara să depășească cu bine această iarnă”, astăzi, după ședința de Guvern, Dan Cărbunaru a asigurat că România este pregătită să treacă cu bine peste practic orice obstacol în ceea ce privește necesarul de gaze naturale şi energie electrică.
Discuția a fost făcută în contextul în care au apărut informații potrivit cărora Romgaz se confruntă cu anumite probleme tehnice pe zona de producție, moment în care purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că „România este pregătită să gestioneze nevoia de aprovizionare cu gaze și cu energie electrică”.
„După cum bine știți deja stocurile României de gaze naturale depășesc stocurile pe care le aveam în perioada similară a anului trecut. Sunt 76% din aceste stocuri deja pline, iar din perspectiva cifrelor asta înseamnă peste două miliarde de metri cubi de gaze. (…)
Ceea ce vreau să vă spun este că, din martie până acum, depozitele de gaze ale României au crescut de la 572 de milioane de metri cubi la peste 2,5 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă, practic, că a crescut de patru ori rezerva de gaze a României în toată această perioadă și va continua să crească, astfel încât nu doar că vom atinge acea țintă pe care la 1 noiembrie trebuia să o avem, la 80%, ci cel mai probabil vom avea mai mult.
Asta arată și confirmă că România este, față de alte state europene care sunt afectate de oscilațiile livrărilor de gaze naturale, în siguranță, având 90% din nevoia internă acoperită de producția proprie. Tocmai de aceea, asta se vede și în modalitatea în care se pregătesc stocurile pentru iarnă, dar și în capacitatea noastră de a asigura cetățenii și economia că există gaz”, a explicat Dan Cărbunaru.
Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Guvernului, tocmai pentru că este al Guvernului, a punctat că autoritățile sunt mai mult decât responsabile, astfel încât românii să nu treacă prin momente grele, ca în vremurile de tristă amintire. De aceea, a subliniat Cărbunaru „Guvernul României (…) a dovedit încă de la început că manifestă responsabilitate față de aprovizionarea cetățenilor și a economiei cu resursele necesare, fie că vorbim de gaze, fie că vorbim de energie electrică, nu doar în sensul asigurării cantităților, dar și în privința prețului pe care să-l plătească”.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a asigurat că permanent sunt „zbateri” pentru soluții cât mai bune, aici fiind vorba inclusiv despre plafonarea prețurilor. La acest capitol, Dan Cărbunaru a arătat că „în pofida anumitor critici sau dezbateri care au apărut inclusiv pe varianta îmbunătățită a regulilor pe care Guvernul le-a introdus tocmai pentru a proteja economia și cetățenii de aceste creșteri de prețuri la energie și la gaze naturale, vedem aceste principii că sunt pe masa dezbaterilor la nivel european, în timp ce România deja le aplică. Deci, la momentul la care vorbim, în România există o plafonare a prețului la gaze naturale, există o măsură care deja a fost prelungită până în 31 august 2023 pe energie electrică pentru a proteja consumatorul casnic.
Sunt 7,6 milioane de români care intră în această umbrelă de protecție prin consumul pe care îl au, plătind astfel un preț mai mic decât ceea ce se întâmplă acum în piață. Și, nu în ultimul rând, există această măsură care vizează combaterea unei eventuale încercări de a face speculă pe piața energiei. Vedem acest tip de dezbatere și la nivel european, inclusiv din perspectiva dorinței de a decupla nivelul de referință a prețului gazelor naturale de cel pentru energie electrică, lucru pe care cu siguranță și România îl va susține. (…)
Prin noua ordonanță dată de guvern avem o scădere a acestui plafon de consum de la 300 de kilowați la 255 de kilowați care reprezintă exact cei 15% despre care se vorbește la nivel european, pentru a încerca să economisim acest lucru. Sigur că nu este obligativitate, depinde de fiecare dintre noi în acest sens, cu mențiunea, și fac această scurtă paranteză tehnică legată de faptul că cei care consumă până în 300 de kilowați vor beneficia în continuare de acest preț plafonat, însă doar în limita celor 255 de kilowați. (…)
Și în domeniul mediului privat am văzut că se mențin măsurile de protecție pentru IMM-uri, pentru industria alimentară, iarăși, cu referire la cei 85% din kilowații care erau consumați în cursul anului trecut, tocmai pentru a încuraja, pentru a stimula cumva acest comportament. Este un moment într-adevăr complicat, dar aș vrea să subliniez acest lucru: România se numără printre țările europene capabile să ofere prin resurse proprii, în cele mai multe dintre cazuri, atât gaze naturale, cât și energie electrică”.