Surse. Parlamentarii PSD pot participa la prezentarea moțiunii de cenzură, dacă vor

Joi, de la ora 16.00, în plenul reunit al Parlamentului va fi citită moțiunea depusă de USR PLUS și AUR

Prezența parlamentarilor PSD la ședința din cadrul plenului reunit al celor două Camere va fi facultativă, susțin surse parlamentare, citate de HotNews.

De altfel, în cursul dimineții de joi va avea loc o nouă ședință a Birourilor Permanente, în cadrul căreia ar trebui să fie stabilit calendarul moțiunii de cenzură depusă vineri seară de USR PLUS și AUR.

Însă social democrații au decis să spună „pas” acestei ședințe, fapt ce a dus la diverse speculații cu privire la un posibil blat între PSD și PNL. De vineri seară au avut loc patru astfel de ședințe, însă în niciuna nu a fost cvorum.

 „La BPR-uri ne menținem linia. Nu ne amestecăm în ciorba lor. Prezența noastră acolo cu vot de abținere se contabilizează la cvorum, deci ne-am situa de partea unei tabere. Așa nu ne asociem cu nimeni. E treaba lor”, au precizat sursele citate.

De altfel, USR PLUS și AUR nu pot decide un calendar în privința dezbaterii moțiunii de cenzură deoarece nu au majoritate în Birourile Permanente Reunite, pentru acest lucru fiind nevoie de votul a 50% plus 1 din cei prezenți la ședința  BPR.

Reamintim că șefii celor două Camere, Ludovic Orban (PNL) și Anca Dragu (USR PLUS) au convocat pentru joi, de la ora 16.00, o ședință de plen reunit a Parlamentului în care se va citi moțiunea de cenzură.

Care sunt „pașii” unei moțiuni de cenzură

Potrivit Regulamentul Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data la care a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.

În cazul respingerii moțiunii de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR, social democrații au la rândul lor pregătită o moțiune de cenzură, aceasta având deja semnăturile celor 157 de parlamentari PSD. De altfel, Ciolacu a transmis o invitație acelor parlamentari care consideră că Guvernul Cîțu „trebuie să plece acasă” să semneze alături de ei moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de premierul Florin Cîțu.

Anca Dragu: „Aceste tergiversări reprezintă atacuri la democrație și la statul de drept”

Articolul precedentCSM e în aer. Bogdan Mateescu se ia la trântă cu judecătorii care l-au reclamat
Articolul următorCNCAV a reacționat după scandalul făcut de către Diana Șoșoacă la Iași