Gabriela Firea a răbufnit în legătură cu eliminarea subvenției la gigacalorie

Premierul Cîțu a precizat că Legea consumatorului vulnerabil nu este suficientă pentru trecerea de iarna „scumpă” ce ni se arată în acest an, în contextul creșterii prețului la energie

Senatoarea Gabriela Firea a reacționat la anunțul făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan, cu privire la anularea subvenției la gigacalorie, care numai pentru Capitală reprezintă aproximativ 63% din prețul de producție. Mai mult, fostul edil consideră că liberalizarea prețurilor nu va veni deloc în ajutorul consumatorilor, ci dimpotrivă, va face o gaură considerabilă în bugetul tuturor gospodăriilor, nu doar în cele vulnerabile, care sunt protejate de legea aprobată, marți, în Camera Deputaților.  

„Facturile vor sări în aer! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat anularea subvenției la gigacalorie! Asta în contextul în care prețul energiei a explodat, fiind semnalate creșteri cuprinse între 300% și 500%! Toate acestea înseamnă o iarnă foarte grea pentru bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire, și nu doar pentru ei, ci și pentru locuitorii marilor orașe ale României”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Totodată, aceasta i-a acuzat pe liberali că au anulat Ordonanța de Urgență  114, cea care plafona prețul la energie, doar pentru că era o prevedere legislativă dată de către PSD. „Mai mult, a liberalizat piața energiei, susținând că asta va aduce scăderea prețurilor, prin stimularea concurenței! S-a întâmplat exact invers, așa cum PSD a semnalat de la bun început! Dragi bucureșteni, Doamne ajută! Atât a mai rămas”, a concluzionat fostul edil al Capitalei.

De partea cealaltă, premierul Cîțu nu a afirmat, cu subiect și predicat, eliminarea subvenției la gigacalorie, mai ales în contextul creșterii foarte mari a prețului la energie. Însă, a precizat că Legea consumatorului vulnerabil, care a fost votată marți, în Camera Deputaților, după ce a stat câteva luni prin Parlament, nu este suficientă pentru a trece cu bine de această iarnă, care va afecta nu doar consumatorii vulnerabili, ci și o serie de alte categorii de populație.

„Sunt resurse, dar nu ajunge doar Legea consumatorului vulnerabil. Legea nu este îndeajuns pentru această iarnă. Mai sunt și alte măsuri pe care le luăm în calcul pentru perioada următoare”, a afirmat Florin Cîțu, la Ploiești. Cât privește eliminarea subvenției gigacaloriei, din acest an, premierul a precizat că trebuie să vadă toate deciziile, tot pachetul, pentru această iarnă. „Este o situație importantă, iar românii trebuie să știe că guvernarea merge mai departe”, a mai spus Cîțu.  

Ajutoare de la 16 de lei pe lună la 500 de lei, în funție de sursa de încălzire, dar și de venituri

Proiectul privind stabilirea măsurilor de protecţie socială îl definește pe consumatorul vulnerabil  ca „persoană singură/familie, care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.

Astfel, ajutoarele de încălzire pot varia astfel: pentru gaze, de la 25 lei/lună la 250 lei/lună; pentru energie electrică, de la 50 lei/lună la 500 lei/lună; pentru lemne, de la 16 lei/lună la 160 de lei/lună. Vor primi ajutoare financiare pentru încălzire: persoanele singure cu venit mediu net lunar mai mic de 2.053 de lei, respectiv familiile în care venitul mediu lunar în cazul fiecărui membru al familiei este mai mic de 1.386 de lei/lună (salariul minim pe economie, „în mână”), invers proporțional cu veniturile acestora.    

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată de Camera Deputaților

Articolul precedentCNCAV a reacționat după scandalul făcut de către Diana Șoșoacă la Iași
Articolul următorȘedința de plen, de astăzi, posibilă și datorită lui Orban