Seceta
Seceta. Sursa foto : eferrit.com

În mai multe orașe și comune din țara noastră, administrațiile locale au precizat că se confruntă cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă din cauza secetei ce a cuprins România.

Cu toate acestea, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunțat că în orașele mari, alimentarea cu apă nu a întâmpinat dificultăți, pentru moment, scrie ziare.com.

„În acest moment asigurăm tuturor beneficiarilor din marile aşezări urbane resursa de apă brută din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat”, au anunțat reprezentanții ANAR.

1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerinţa pentru alimentarea cu apă a populaţiei

De asemenea, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere va fi menținut la un nivel de peste 70% ( în prezent este de 80%).

Zeci de administrații locale au anunțat că se confruntă cu probleme când vine vorba de alimentarea cu apă, din cauza secetei, deoarece sistemele de alimentare aparțin operatorilor de apă-canal și sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei.

Totodată, în unele sate din România nu există sisteme de alimentare cu apă centralizat, oamenii sunt nevoiți să meargă la fântână pentru a face rost de apă.

„Chiar dacă evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor semnalate in 2003, 2007 sau 2012, în situaţiile dificile în care pot apărea probleme punctuale în alimentarea cu apă, facem un apel la calm şi responsabilitate şi vă asigurăm de tot sprijinul autorităţilor responsabile implicate în furnizarea necesarului de apă în zonele afectate”, au anunțat reprezentanții de la  Apele Române.

Reamintim că astăzi, 8 iulie, Patriarhia Română i-a sfătuit pe toți preoții din țară să se roage pentru ploaie. Potrivit comunicatului, rugăciunile speciale se citesc în biserică sau pe câmp pentru buna rodire a pământului.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a îndemnat pe agricultori să folosească sursele de apă pe care le au la îndemână deoarece „planta nu poate trăi fără apă.”

„Aceste surse de apă se folosesc seara, noaptea, dimineața devreme, cantități mai mici de apă, dar ei trebuie să irige, că trebuie să mâncăm. Cu hrana nu e de joacă. Aici nu ne jucăm de-a asigurarea hranei. Hrana trebuie asigurată, de aceea le transmit fermierilor să-și folosească resursele”, a spus Petru Daea.

Citește și articolul: Pe timp de secetă, Primaria Municipiului București risipește apa, organizând spectacole cu fântâni arteziene

Articolul precedentMinistrul Daea, jurământ pentru „făuritorii de hrană ai țării”: „Mă veți regăsi la locul faptelor!”
Articolul următorSlovenia recunoaște dreptul cuplurilor heterosexuale de a se căsători și de a adopta copii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.