Cuplu gay
Cuplu gay. Sursa foto: freepik.ro

Decizie istorică luată în Slovenia în privința căsătoriei și adopției. Astfel, Curtea Constituțională a decis că au dreptul legal de a se căsători și cuplurile alcătuite de către persoanele de același sex, care vor avea și dreptul de a adopta un copil, potrivit g4media.ro.

Practic, începând de vineri, potrivit celor două decizii ale magistraților, aceste cupluri vor beneficia de aceleași drepturi la fel ca și cuplurile heterosexuale

 Până vineri, cuplurile de acelaşi sex din Slovenia puteau să încheie doar parteneriate civile şi nu puteau adopta copii. Magistrații Curții Constituționale au luat hotărârile după ce au analizat sesizările formulate de către două cupluri de acelaşi sex. Este vorba despre un cuplu al cărui certificat de căsătorie nu fusese recunoscut oficial și despre un cuplu căruia autorităţile slovene  nu i-au aprobat un loc pe o listă a candidaţilor la adopţie. 

 Potrivit celor două decizii, pronunţate încă din data de 16 iunie, precedentele legi slovene nu erau în acord cu prevederile legislaţiei adoptate împotriva discriminării

Parlamentul de la Ljubljana a acordat Curţii Constituţionale o perioadă  de şase luni pentru actualizarea legislaţiei, dar deciziile anunţate vineri vor fi aplicate imediat, înainte de termenul impus de către parlamentari. Acest lucru înseamnă că partenerii de acelaşi sex vor avea dreptul legal  să se căsătorească în Slovenia şi să adopte copii chiar de vineri, la fel ca şi cuplurile heterosexuale. Asociaţia Legebitra, care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, consideră că deciziile anunţate vineri reprezintă un moment istoric în cadrul unor demersuri făcute timp  de 25 de ani.

Potrivit Eurobarometrului din 2015, primele cinci țări membre UE în ceea ce privește drepturile LGBT și aprobarea căsătoriei între persoane de același sex sunt Olanda, Suedia, Danemarca, Spania și Irlanda

Drepturile LGBT în Europa diferă de la o țară la alta. Șaisprezece din cele 28 de țări care au legalizat căsătoria între persoane de același sex la nivel mondial sunt situate în Europa. Alte treisprezece țări europene au legalizat uniunile civile sau alte forme de recunoaștere mai limitată pentru cuplurile de același sex. Austria, Germania, Italia, Ungaria și Elveția au luat în considerare o legislație care să introducă în viitorul apropiat căsătoria între persoane de același sex. În 2015, Irlanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoria homosexuală prin referendum, aceasta fiind protejată prin Constituție. Constituțiile altor 12 state europene recunosc căsătoria doar ca uniunea consensuală dintre un bărbat și o femeie.

Orașele mici și comunele sunt cele mai afectate de secetă

Articolul precedentOrașele mici și comunele sunt cele mai afectate de secetă
Articolul următorSe întâmplă în România: Asfaltul turnat pe ploaie, pe un drum județean din Iași, luat pe roțile mașinilor de către șoferi (VIDEO)