Decizia Curții Constituționale a României, care obligă judecătorii să își redacteze motivările din dosarele penale în timp real, a stârnit ample dezbateri în spațiul public. Conform CCR, redactarea motivării ulterior deciziei de condamnare lipseşte persoana repectivă de „garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil”.

Avocați, judecători, oameni simpli își dau cu părerea, iar pe finalul zilei chiar și fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a emis o opinie, pe sistemul unde-i lege nu-i tocmeală.

Tudorel Toader crede că deciziile CCR trebuie luate ca atare și că nu e rost de dezbateri, în condițiile în care s-a aflat în postura de a stabili ce e constituțional sau nu, ca judecător în acest for, timp de 10 ani. În 2006, la propunerea grupului PNL, Toader a fost numit de Camera Deputaților pentru a ocupa locul de judecător CCR lăsat liber de Constantin Doldur, care demisionase. Ulterior, în iulie 2007, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care a expirat în 2016.

Așa că, în stilul său, Tudorel Toader explică în miez de noapte ce ar trebui să facă tagma judecătorilor penaliști pe mai departe.

Gânduri…juridice!!
Legiuitorul nu poate să se abată de la dispozitivul deciziei CCR și considerentele acesteia. Legiuitorul nu poate să reia o soluție legislativă declarată neconstituțională.

Decizia CCR va produce efecte de la data publicării în M. Of, dată de la care pronunțarea hotărârii judecătorești în materie penală va fi concomitentă cu motivarea acesteia. Decizia va fi respectată de către legiuitor, va fi respectată și de către judecători, fie și prin renunțarea( acolo unde este cazul), la motivările pe sute de pagini. În lipsa unei intervenții legislative se va aplica decizia CCR!”, avertizează acesta.

Articolul precedentArafat vrea ca spitalele din România să fie ca cele din Germania
Articolul următorȘoșoacă o amenință pe Gorghiu: „voi depune plângere penală”