Arafat vrea ca spitalele din România să fie ca cele din Germania

Spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile, este de părere Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de unul singur la concluzia că spitalele românești nu sunt tocmai ce ar trebui ele să fie. „Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii.

Raed Arafat: „Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa”

Mai mult, Raed Arafat a avertizat că „în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a afirmat Raed Arafat, la Starea Nației.

Germania ar putea intra într-un lockdown „scurt și dur”

Spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile, este de părere Arafat. „Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, a adăugat Raed Arafat.

Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două

Articolul precedentPAUR va depune un proiect de lege privind „alerta”
Articolul următorTudorel Toader, ca fost judecător constituțional, subliniază că voința CCR e literă de lege: nicio condamnare fără motivare!
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.