Germania se gândește, tot mai profund, la vaccinul Sputnik V

Serul rusesc nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn a anunțat, joi, că se poartă discuții cu Rusia pentru o eventuală achiziție a vaccinului împotriva Covid Sputnik V, relatează Euronews. Asta, deși în Europa, serul rusesc nu are aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentului.

„Am explicat în numele Germaniei Consiliului Miniștrilor Sănătății din UE, că vom discuta bilateral cu Rusia, în primul rând pentru a ști când și ce cantități pot fi livrate”, a declarat ministrul postului de radio regional WDR.  Spahn a declarat că Comisia Europeană a anunțat miercuri că nu va negocia în numele celor 27 de state membre UE achiziționarea vaccinului Sputnik V.

Vaccinul de la Sputnik V are eficiență de 91,6%, în conformitate cu rezultatele studiilor clinice de fază III publicate în Lancet. De altfel, cele mai frecvente efecte secundare au fost cele asemănătoare gripei, reacțiile la locul injectării, cefaleea și lipsa de energie.

Anunțul lui Spahn vine după ce statul german Bavaria a negociat un „contract preliminar” pentru a primi 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc COVID-19 Sputnik V, potrivit liderului regional.

Ministrul Sănătății din Germania, în conflict de interese din cauza măștilor

Lansarea de vaccinare a UE a fost criticată pentru că este prea lentă și unele state membre au spus că ar putea achiziționa vaccinul rusesc, printre acestea se află și Austria, care vrea să achiziționeze un milion de doze.

Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că va desfășura în Rusia „o inspecție a bunelor practici clinice” în ce privește felul în care s-au desfășurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik V, în contextul în care agenția se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană. Ungaria este în prezent singurul membru UE care administrează vaccinul rusesc.

În acest moment în Europa sunt disponibile patru seruri: Pfizer BioNTech (rapel la 21 de zile), Moderna (rapel la 28 de zile), AstraZeneca (rapel la 56 de zile) și Johnson&Johnson (monodoză).

EMA: Apariția cheagurilor de sânge, un efect secundar foarte rar al vaccinării cu AstraZeneca

Articolul precedentNoaptea de Înviere, prelungită până dimineață
Articolul următorÎnțelegere pe politica prețurilor între Samsung, Altex, Flanco și Dante – care administrează eMAG.ro? Consiliul Concurenței are bănuieli