Guvernul a prelungit, joi, starea de alertă pentru 30 de zile, începând cu 13 aprilie, și a făcut câteva modificări cu privire la restricțiile de circulație, când în noaptea de Înviere acestea vor fi ridicate. Totodată, în același HG  prevede limitarea gradului de ocupare în stațiunile de pe litoral la 70%.

Astfel, conform HG, în noaptea de Înviere sunt ridicate restricțiile de circulație, iar românii vor putea merge la slujbă și pot circula până la ora 5.00. De altfel, și programul magazinelor a fost modificat pentru 23 aprilie, respectiv 30 aprilie (Vinerea Mare), când acestea vor fi deschise și după ora 18.00.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (3) şi (4), în zilele de 23 aprilie și 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00. În intervalul orar 20,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.”, se arată în anexa HG.

În această lună de stare de alertă, comunitatea musulmană din întreaga lume va începe postul specific lunii sfinte Ramazan care semnifică începutul revelării Coranului cel Sfânt Profetului Muhammed de către îngerul Gavriil. În acest context, „se propune ca în toate localităţile să se permită circulaţia enoriașilor musulmani în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan”, se mai arată în anexă.

Un alt element de noutate constă în limitarea gradului de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi: Zona Mamaia Nord, Năvodari, Mamaia și Mamaia-Sat, Constanța, Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Tuzla, Costinești, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Restricțiile aprobate de „Bunavestire” rămân în vigoare

Cu excepțiile anunțate mai sus, toate celelalte restricții aprobate în 25 martie vor rămâne în vigoare. În localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20.00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

Ciolacu vrea reducerea restricțiilor, măcar etapizat

Articolul precedentCiolacu: „Românii – cu pandemia, Cîțu – cu mitomania!”
Articolul următorGermania se gândește, tot mai profund, la vaccinul Sputnik V