Două societăți comerciale, una de pe raza judeţului Prahova, iar alta din municipiului București, au fost depistate de către Poliția de Frontieră că efectuau activități de import ilegal de deșeuri în România. Containerele descoperite în Portul Constanța Sud Agigea, se aflau pe nave sub pavilion Liberia și erau încărcate în Germania și Canada.

Potrivit Gărzii de Costă, mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile. „În data de 07.04.2021, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic la cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanța Sud Agigea. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice, precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice).

În urma verificărilor, la fața locului – pe o altă navă sub pavilion din Liberia, cu încărcare în Canada, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerul figurează ca fiind umplut cu articole de uz gospodăresc, familial, uzate, s-a stabilit faptul că, mărfurile erau de fapt deșeuri inutilizabile.

A fost refuzată intrarea în România

În cele două cazuri a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și importul ilegal de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, iar bunurile vor fi returnate la expeditor. Totodată, se va continua cercetarea asupra a altor 50 de containere ce se află în Portul Constanța Sud Agigea.

Aproape 200 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri

Articolul precedentDNA cere ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății
Articolul următorRomânia va continua imunizarea cu AstraZeneca