Nimic nu ține pe loc dorințele premierului Florin Cîțu și, implicit ale liberalilor, indiferent de haosul care s-a instaurat în coaliția de guvernare.
Aseară, proiectul care a dus la un război pe față între PNL/ Cîțu și USR PLUS a devenit certitudine, în Monitorul Oficial fiind publicată Ordonanța de urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”, cunoscut drept PNDL 3.
Până la acest pas nu a fost nevoie decât de revocarea din funcție a ministrului Justiției Stelian Ion, urmată de demisiile miniștrilor USR PLUS din Guvern.
Ordonanța de urgență adoptată rapid, cu sprijinul necondiționat al UDMR, are un preambul poetic. Astfel, se face referire la „obligațiile statului de a garanta și de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, detaliindu-se că este vorba despre sprijinirea „eforturilor autorităților administrației publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază: apă-canalizare, drumuri și racordare la sistemele de gaze naturale, la nivelul tuturor localităților”.
Chiar dacă în urmă cu câteva luni eram aproape amenințați că ne vor „lovi” banii obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din ce aflăm din această OUG se pare că au fost doar dorințe, nu și putințe, dat fiind că este nevoie de bani de la buget pentru „modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale etc.”, adică obiective asumate „prin Programul de guvernare”.
Sub semnătura lui Cîțu și contrasemnată de viceprim-ministrul Kelemen Hunor, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila Zoltán, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, ministrul energiei, Virgil-Daniel Popescu, și ministrul finanțelor, Dan Vîlceanu, în OUG se mai explică faptul că au fost eforturi considerabile pentru realizarea dezideratelor și cumva aceasta este „the final solution”.
În document sunt totodată referiri și la anumite „date statistice publicate, la nivel național”:
„20.000 km de drumuri județene și 27.000 km de drumuri comunale sunt nemodernizate, putându-se estima o valoare necesară de cel puțin 50 miliarde lei pentru asigurarea finanțării modernizării acestor drumuri. De asemenea, 29% din unitățile administrativ-teritoriale nu dețin rețele de apă, iar 57% din unitățile administrativ-teritoriale nu dețin canalizare. În urma actualizării necesarului de finanțare în domeniul alimentării cu apă și canalizării estimat de Banca Mondială în anul 2015 , ținând cont de investițiile pregătite sau realizate prin programele finanțate din fonduri europene (Programul operațional Infrastructură mare, Programul național de dezvoltare rurală 2014—2020) și din bugetul de stat [în principal Programul național de dezvoltare locală (PNDL) etapa a doua], se poate estima o valoare necesară de cel puțin 80 miliarde lei pentru domeniul alimentării cu apă și canalizării.
În ceea ce privește gazele naturale, 70% din unitățile administrativteritoriale nu au acces la rețele de distribuție de gaze naturale, putându-se estima un necesar de cel puțin 25 miliarde lei pentru asigurarea accesului tuturor unităților administrativ-teritoriale la rețele de distribuție. Interesul autorităților publice locale este demonstrat de faptul că, numai în anul 2020, pentru acest domeniu au fost depuse la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației 174 de cereri de către unități administrativ-teritoriale, însumând o valoare de 2.642 milioane lei, în contextul în care nu există sursă de finanțare pentru acest domeniu. Astfel, necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde lei”.
Acestea fiind zise, articolul 1 din OUG 95 stabilește că „se aprobă Programul național de investiții „Anghel Saligny”, denumit în continuare program, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perioada 2021—2028 este de 50.000.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale”.