USR PLUS (captură video)

Co-președintele USR PLUS, Dan Barna a anunțat faptul că miniștrii USR PLUS își vor depune demisiile în bloc, urmând ca marți dimineață, premierul Florin Cîțu să ia la cunoștință acest fapt. Pe de altă parte, Cîțu a afirmat, luni seară, că trebuie oprire declarațiile și „să ne așezăm la masa dialogului”.  

„Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate”, a explicat Dan Barna, vicepremierul Guvernului Cîțu.

Totodată, Dan Barna a prezentat care au fost ultimele acțiuni pe care miniștii USR PLUS le-au făcut imediat după declanșarea crizei politice, în urma demiterii ministrului Justiției, Stelian Ion. Astfel, Ioana Mihăilă (Sănătate) a anunțat transparentizarea prin „open data” a contractelor de achiziții de la Ministerul Sănătății. De asemenea, Ioana Mihăilă a semnat ordinul de ministru prin care se extinde vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani. Până acum, era până la 14 ani, apoi părinții plăteau în jur de 300-400 de euro pentru dozele de vaccin. Tot vineri, Cristian Ghinea (Fonduri Europene) a finalizat toate documentele legale pe care România trebuia să le trimită la Bruxelles pentru PNNR. Totul este agreat, așteptăm luna aceasta aprobarea.

De asemenea, Cătălin Drulă (Transporturi) a anunțat, vineri, încă două licitații finalizate pe sectoare importante de autostradă: A1 Sibiu – Pitești lot 4 și A3 Suplacu de Barcău – Chiribiș, în timp ce Claudiu Năsui (Economie) a deblocat plata celei de a treia tranşe de plăți pentru Măsura 2 – Granturi pentru IMM-uri și a finalizat procesarea tuturor solicitărilor. Totodată, Năsui a anunțat că aproape jumătate din dosarele depuse pentru măsura HoReCa au fost evaluate.

Tot vineri, Ciprian Teleman (Cercetare și Digitalizare) a încercat să obțină un ultim aviz din cele 22 pentru a depune proiectul de lege privind Codul Comunicațiilor – legea esențială pentru inițierea procesului de licitare a frecvențelor 5G care ar trebui să aducă mai mult de 1 miliard la buget.

„Nimeni nu a vrut să ajungem aici. Toți au vrut să fie lăsați să își facă treaba. Asta vrem și acum. Să fim la guvernare, să livrăm reformele din programul de guvernare”, au transmis reprezentanții USR PLUS.

Roman: „USR și AUR au recunoscut practic acuzele”

Articolul precedentRoman: „USR și AUR au recunoscut practic acuzele”
Articolul următorCîțu, despre demisiile miniștrilor. „S-au comportat ca niște copii răsfățați”