Gabriel Ghiorghiu, psiholog sportiv la AFC Ajax. foto: Facebook

Olandezii au auzit de Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep și mai nou de copilul genial al natației din România, David Popovici. Dar au auzit și de sarmale, Delta Dunării și de frumoasa noastră tradiției a mărțișorului”, povestește Gabriel Ghiorghiu, cel care a ajuns psiholog sportiv la unul dintre cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, AFC Ajax, din dorința de a se „reseta” personal. Ne-a acordat un scurt interviu în care a vorbit, din experiența sa, despre performanță în sport, educație fizică, empatie.

Ziarul de Investigații – Să o luăm în ordine cronologică: Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru sport, apoi(…) pentru psihologie?

Gabriel Ghiorghiu – Pasiunea mea pentru sport a început de pe la cinci ani, când am fost pentru prima dată pe un stadion împreună cu bunicul meu la un meci de fotbal între FCM Bacău vs Fc Argeș. Ulterior, am început să practic handbal. Pasiunea pentru psihologie am descoperit-o în liceu, grație domnului profesor Lucian Mușet cu care am avut în cadrul așa ziselor ore de psihologie din cadrul programei școlare, discuții despre viață care m-au ajutat mult.

Ziarul de InvestigațiiUnde ați activat până să ajungeți la AFC Ajax?

Gabriel Ghiorghiu – Niciunde… Am avut câteva idei pe care am încercat să le implementez în handbalul de la noi dar, din păcate nu s-au concretizat în nimic pozitiv.

Ziarul de InvestigațiiCum a început experiența cu AFC Ajax? Cum a fost acomodarea, care este percepția oamenilor de acolo vis a vis de educație fizică, de performanță?

Gabriel Ghiorghiu, psiholog sportiv: „Olanda este o țară foarte activă, vezi foarte mulți oameni pe bicicletă, mulți fac fitness

Gabriel Ghiorghiu, pe terenul clubului AFC Ajax, lucrând cu juniorii

Gabriel Ghiorghiu – A început printr-o ambiție de a mea, de a reveni în sportul de înaltă performanță, dar având un alt rol. Inițial, am plecat în Olanda pentru că aveam nevoie de o gură de aer pe plan personal, dar s-a ivit această uriașă oportunitate pe care am acceptat-o. Acomodarea a fost ușoară, pentru că mă adaptez destul de repede în orice mediu sau cadru social. Olanda este o țară foarte activă, vezi foarte mulți oameni de toate vârstele pe bicicletă, foarte mulți fac fitness, vezi pitici care se joacă în apă la 12-15 grade C. Ce ține de sportul de performanță(…) au o abordare diferită față de România, aici totul începe printr-o joacă fără nici un fel de presiune (a rezultatelor, a familiei sau a antrenorilor) și se construiește frumos, step by step.

Ziarul de InvestigațiiDin experiența dumneavoastră de până acum, cu cine este mai greu să lucrați? Cu cei mici sau cu adulții?

Gabriel Ghiorghiu – Cu nici o categorie de vârstă nu este greu, ci doar diferit. Modalitatea de lucru e diferită. Personal, îmi place să lucrez cu cei mici pentru că sunt fascinanți, învăț in fiecare zi de la ei lucruri noi.

Ziarul de Investigații – Cum arată o zi de lucru (a dvs) la AFC Ajax?

Gabriel Ghiorghiu – Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Este un mediu de lucru foarte dinamic, în general, sunt sesiuni de observare în cadrul antrenamentelor sau a meciurilor (oficiale sau amicale), sesiuni one to one sau sesiuni de grup împărțite pe toată săptămâna.

Ziarul de Investigații Când apare o accidentare a unui sportiv cu performanță, de ce credeți că nu suntem la fel de empatici ca atunci când înregistrează un succes fulminant? Îmi vin în minte reacțiile oamenilor la eșecurile Simonei Halep, ale Larisei Iordache și mai nou ale tânărului Ianis Hagi: toți trei ne-au făcut să ne simțim mândri, dar când au fost accidentați și au ratat competiții mari, n-am auzit foarte des în spațiul public: „azi îl doare piciorul, dar, poate medicul, antrenorul și psihologul sportiv îl vor aduce la starea inițială”.

Psihologul sportiv de la AFC Ajax: „Mulți nu înțeleg că ei văd la televizor un spectacol oferit de sportivi și ar trebui să se bucure”

Gabriel Ghiorghiu – Din păcate, foarte mulți oameni nu știu ce înseamnă sportul de performanță, nu au habar câte sacrificii fac sportivii pentru a ajunge la un anumit nivel de performanță. Totul pare foarte simplu, când stau pe canapea cu berea în mână privind la televizor. Dar, foarte mulți nu înțeleg că ceea ce văd ei la televizor este un spectacol oferit de sportivi și ar trebui să se bucure și să le aprecieze eforturile. Foarte mulți, din păcate nu știu ce se ascunde în spatele cortinei ( lacrimi, frustrare, dor, durere, încrâncenare).

Ziarul de Investigații – Cât de afectați sunt sportivii care nu se bucură de aceeași susținere și „la bine și la greu”?

Gabriel Ghiorghiu – Reacția sportivilor e diferită și contează foarte mult cum e „construit” acel sportiv. Cât de mult accent pune acel sportiv pe motivația extrinsecă și cât de mult lasă să-l afecteze lipsa suportului.

Ziarul de Investigații – Cât contează, în opinia dvs, formula medic+antrenor+psiholog sportiv = succes/reziliență după traumă?

Gabriel Ghiorghiu – Enorm de mult, aș mai adăuga și familia. Toți au rol foarte important în recuperarea sportivului după accidentare sau atunci când carieră unui sportiv de performanță se încheie brusc.

Ziarul de Investigații – De data aceasta, nu aș dori să arătăm cu degetul critic spre România, însă, aș vrea să ne spuneți, ce putem învăța de la olandezi, când vine vorba despre sport și psihologie? Mă refer de la de autorități, până la noi, fani, suporteri, pariori, telespectatori, cititori, jurnaliști?

Ministerul Sportului să investească în formarea antrenorilor și a specialiștilor din domeniul sportului”, susține Gabriel Ghiorghiu

Gabriel Ghiorghiu – Din punctul meu de vedere, Ministerul Sportului, dar mai ales federațiile ar trebui să investească în FORMAREA antrenorilor și a specialiștilor din domeniul sportului. Să ofere oportunități de angajare tinerilor care termină Sport și Performanță Motrică (SPM). Cunosc mulți tineri cu potențial uriaș de a schimbă ceva în BINE, dar din păcate „nu au loc”. Să construiască baze sportive și condiții de pregătire.

Spectatorii să susțină sportivii indiferent de rezultate.. Am trăit momente extrem de frumoase la Bacău, în sala sporturilor care acum poartă numele marei handbaliste Narcisa Lecușanu.

 „Îmi doresc ca acele momente trăite de mine să le regăsesc în orice competiție sportivă din România

În sezonul trecut, când echipa de handbal masculin CSM Bacău încerca să se salveze de la retrogradare, publicul din Bacău la finalul meciurilor indiferent de rezultat se ridica în picioare și le mulțumea sportivilor pentru efort. Îmi doresc ca acele momente trăite de mine să le regăsesc în orice competiție sportivă din România, pentru că sunt momente extrem de frumoase care contează enorm pentru sportivi! La copii și juniori să nu se mai pună presiune pe ei pentru că e foarte nocivă. Să lase copiii să facă sport, mișcare în general din plăcere/pasiune, fără presiunea rezultatelor sau a dezvoltării performanțelor individuale.

Ziarul de InvestigațiiCe știu sportivii din Olanda despre România? De ce vă este cel mai dor când vă gândiți la țara noastră?

Gabriel Ghiorghiu – Spre mirarea mea, foarte multe. În domeniu sportiv au auzit de Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep și mai nou de copilul genial al natației din România David Popovici. Dar, au auzit și de sarmale, Delta Dunării și de frumoasa noastră tradiției a mărțișorului. Cel mai mult mi-e dor de familie, de soția și de copilul meu care momentan nu sunt lângă mine.

Sportivii accidentați să NU grăbească perioada de recuperare

Ziarul de InvestigațiiO recomandare generală pentru sportivii la început de drum, una pentru cei din „top” și una pentru care strâng din dinți de durere, la propriu și la figurat din cauza accidentărilor?

Gabriel Ghiorghiu – Pentru sportivii care sunt la început să practice acel sport cu inima, să facă din acel sport o pasiune și să aibă răbdare, să nu ardă etapele care par banale dar sunt extrem de importante în formarea lor. Pentru sportivii care au atins un anumit nivel de performanță să găsească mereu metode și alternative de a deveni mai buni. Pentru sportivii accidentați să NU grăbească perioada de recuperare indiferent de ce fel de presiuni vin asupra lor (antrenor, manager, sponsor etc).

Citește și: „O privire într-un anumit fel, din partea unei persoane importante, poate să facă diferența dintre o medalie și un abandon de concurs”. Interviu cu psihologul sportiv Simona Grigore

Articolul precedentAccident auto în Croația: 12 pelerini catolici au murit, iar alți 32 de pasageri sunt răniți
Articolul următor Activitatea unor spitale din Marea Britanie, afectată din cauza temperaturilor record 
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”