Foto: Pixabay.com

USR a depus un proiect legislativ prin care mamele să poată beneficia, imediat după naștere, de servicii de consiliere psihologică, scrie news.ro.

Deputatul USR, Filip Havârneanu, a coinițiat și depus acest proiect în sprijinul femeilor din țară care suferă de depresie postpartum. Potrivit comunicatului USR, femeile ar urma să beneficieze de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naștere.

Orele de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu psihologul și medicul de obstetrică-ginecologie.

Filip Havârneanu a declarat că proiectul propus este important ca mamele să fie ajutate după naștere.

„Sunt numeroase studii de eficienţă care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătăţesc după prima şedinţă şi prezintă o ameliorare semnificativă după primele şase şedinţe”, a declarat deputatul USR.

Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor acestor tulburări

De asemenea, Filip Havârneanu a mai precizat că statul român trebuie să fie primul care intervine și să ofere sprijinul necesar și „atât de important” mamelor.

„(…) Să protejeze mamele cu dificultăţi emoţionale, dacă ne dorim pe mai departe copii dezvoltaţi armonios şi mame puternice”, a declarat deputatul USR.

În prezent, maternitățile prevăd un cabinet psihologic, unde mamele pot primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală. Potrivit proiectului USR,  mamele vor putea beneficia de ajutor psihologic timp de mai multe luni.

„Este nevoie de o schimbare în bine şi de sprijin pentru mame în această direcţie. Putem contribui la reducerea abandonului în maternităţi, putem chiar să salvăm vieţi”, mai precizează sursa menţionată.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în 2021 au venit pe lume sub 180 de mii de copii.

​​De asemenea, în 2020, dintre cele aproape 200 de mii de nașteri, peste 700 provin de la fete de sub 15 ani și 17.366 de la adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.  

Totodată, 30% dintre mamele minore din Uniunea Europeană provin din țara noastră.

Citește și articolul: Blestemul mamelor minore din România. Unul din zece nou-nӑscuţi provine din mame adolescente

Articolul precedentUn șef de la Permise Auto a rămas fără carnet, după ce a depășit viteza legală
Articolul următorBoris Johnson a demisionat de la șefia Partidului Conservator și din funcția de premier. Următoarele decizii din Marea Britanie afectează aproape un milion de români
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.