Deputatul liberal, Alexandru Muraru face acuzații grave la adresa celor de la PAUR, surpriza alegerilor parlamentare din România, care tocmai și-au anunțat intenția de a candida la „parlamentarele” din Republica Moldova, relatează HotNews. Muraru, care este și reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, consideră partidul lui Simion și Târziu ca unul de „factură neofascistă”, menit să destabilizeze scena politică a Moldovei.

„Cetățenii Republicii Moldova și autoritățile trebuie să știe că în România, PAUR este o grupare de factură neofascistă, cu un discurs instigator la ură. Încercarea de a accede în Parlamentul Republicii Moldova este o tentativă de a vulnerabiliza și altera și mai mult mediul politic de peste Prut, ceea ce ar servi interesului unor forțe din Est.

Adevăratul proiect al PAUR peste Prut este de fapt acela de a denatura drumul europenizării Republicii Moldova. Această formațiune politică, prin reprezentanții săi, a alterat democrația din România, a instigat permanent la ură și la violență, iar de la tribuna Parlamentului s-au făcut declarații antisemite, xenofobe, de elogiere a criminalilor de război”, menționează sursa citată.

PAUR a cerut sancționarea lui Bulai, Comisia Juridică nu îl consideră vinovat

„Eticheta” lui Alexandru Muraru vine la numai două zile după ce Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins cererea semnată de 21 de parlamentari PAUR, prin care solicitau sancționarea deputatului USR PLUS Iulian Bulai, pe care îl acuzau de utilizarea unui limbaj calomnios. Potrivit acestei cereri, Bulai  s-a referit la PAUR când a spus „nu o să comentez pe marginea intervențiilor din partea reprezentantului unui partid extremist, fundamentalist, care nu reușește să înțeleagă unde este România acum”, deși acesta nu a numit explicit partidul condus de Simion și Târziu.

„Prevederile normatice invocate de autorii sesizării interzic utilizarea de către un parlamentar a unor expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase la adresa unul alt parlamentar. Calomnia este definită în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ca fiind o «Afirmaţie mincinoasă şi tendenţioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputaţia cuiva. »

Declaraţia deputatului Iulian Bulai nu poate fi calificată ca mincinoasă, întrucât determinarea dacă un partid este extremist sau nu ţine mai mult de aprecierea personală a fiecărui individ decât de ştiinţele exacte, fiind o chesitune mai degrabă subiectivă decât obiectivă. Totodată, nu s-a făcut dovada intenţiei de discreditare a onoarea sau reputaţiei unui anumit parlamentar. Cele două valori umane care pot fi lezate prin calomnie, respectiv onoare şi reputaţia, sunt strâns legate de persoanele fizice, ori în declaraţie s-a făcut referire la un partid politic, care este persoană juridică”, se arată în punctul de vedere al Comisiei Juridice, citat de Agerpres.

Alexandru Muraru: „Relativizarea Holocaustului, incompatibile cu poziţia de demnitar al Executivului”

Articolul precedentBarna candidează la șefia USR PLUS
Articolul următorLectura nu are vârstă: o carte trebuie citită oricând, oriunde, de către oricine