Alexandru Muraru: „Relativizarea Holocaustului, incompatibile cu poziţia de demnitar al Executivului”

Decizia demiterii lui Octav Bjoza a fost una una legitimă și corectă, consideră Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, afirmă că „derapajele şi declaraţiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului” ale lui Octav Bjoza sunt „incompatibile cu poziţia de demnitar al Executivului”

„Decizia primului-ministru, Florin Cîţu, din 15 martie, privind eliberarea domnului Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă şi corectă. Derapajele şi declaraţiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziţia de demnitar al Executivului”, afirmă deputatul Alexandru Muraru, într-o postare publică pe Facebook.

Acesta a adăugat că, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, condamnă cu fermitate „astfel de poziţii publice, precum ale domnului Bjoza, acţiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României şi care nu pot fi tolerate”.

„Exercitarea unei funcţii executive presupune respectarea legislaţiei în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului. Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităţilor Holocaustului de către un demnitar, numit în funcţie de către şeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor şi eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaţionismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaţioniştilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituţii naţionale”, mai susţine Muraru.

Măsura de sancționare, una rapidă în astfel de cazuri

Alexandru  Muraru menționează că exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului.

„Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale. Declarațiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele inițiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului și pentru urmașii acestora. În condițiile în care în ultimele luni, acțiuni și publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condițiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancționare a acestor derapaje este o urgență”, adaugă Muraru.

Premierul Cîțu explică de ce l-a demis pe Octav Bjoza

Articolul precedentDSP Sibiu, amenzi de 12.000 de lei pentru cazul Secției ATI a Spitalului Județean
Articolul următorFlorin Roman îi acuză pe „oamenii din spatele cortinei” pentru demiterea lui Bjoza