Premierul Cîțu explică de ce l-a demis pe Octav Bjoza

Decizia a avut reacții atât din partea liberalilor, cât și a Opoziției

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe subsecretarul de stat, Octav Bjoza – președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România, iar motivul invocat are legătură cu o declarație făcută de Bjoza, considerată ca un „afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”.

„O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, transmite Florin Cîțu, citat de Mediafax.

Cîțu consideră că poziția lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”.

„Încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, conchide premierul.

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcția subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Reacție dură din partea unui lider liberal

Vicepreședintele PNL, Florin Roman consideră că demiterea lui Octac Bjoza este o eroare, dar că nu trebuie învinuit Cîțu de această decizie, alții fiind responsabili pentru asta.

„Octavian Bjoza nu este doar numele președintelui foștilor deținuți politici, ci unul dintre ultimii eroi în viață ai neamului românesc.  Un adevărat Memorial al durerii  în carne și oase. Un om căruia regimul comunist nu i-a îndoit nici coloana vertebrală, nici convingerile! Schimbarea domniei sale este o eroare. Văd că mulți arată cu degetul spre Florin Cîţu. Cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei. Ei iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului.  Știu din câteva discuții cu domnul Bjoza că nu era tocmai confortabil cu acest post, mai ales după ce partea de revoluționari a rămas fără șef. Dar nu-și putea abandona puținii colegi, care mai trăiesc, de suferința din temnițele comuniste! Parca suntem blestemați să nu ne prețuim adevăratele valori morale, decât după ce nu le mai avem. În cazul domnului Bjoza mai e încă timp pentru cei care au negociat sinecura unui erou să revină asupra deciziei”, a scris Roman, pe Facebook.

Gestul premierului, adevărata „culoare a coaliției”

Reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR) consideră că prin această decizie liberalii și-au dat arama pe față.

„Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative. Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă dezamăgirea față de faptul că, prin decizia premierului Cîțu de a-l demite pe dl Octav Bjoza din funcția în care îi reprezenta pe deținuții politici anticomuniști, statul român transmite cetățenilor săi și lumii întregi că demnitatea, curajul și verticalitatea morală nu sunt lucruri care să merite a fi promovate și onorate. Gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul guvernamental arată care este adevărata culoare a coaliției de guvernământ: roșul aprins, al tancurilor sovietice, bolșevice”, potrivit unui comunicat de presă al Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, transmite Mediafax.

Premierul Cîțu, chemat în judecată de un activist anti-mască

Articolul precedentDaniel Ghiță (PSD), băgat în „corzile” CNCD
Articolul următorDiana Șoșoacă își asumă titlul de „senator terorist”