Incendiu in Iasi
Incendiu. Sursa foto: news.ro

Un  incendiu violent s-a produs, joi după-amiază, la un depozit de deşeuri şi fier vechi din judeţul Iaşi. Flăcările s-au întins pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Incendiul a izbucnit în trei hale, respectiv două hale metalice şi o hală de cărămidă cu materiale reciclabile amplasate în localitatea Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea. 

Mesaj RO-Alert pentru prevenirea cetăţenilor

Autorităţile au fost emis un mesaj RO-Alert pentru prevenirea cetăţenilor. Pentru stingerea incendiului au intervenit zece autospeciale intervin pentru stingerea focului, respectiv  opt autospeciale de intervenţie şi stingere de la ISU şi două de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

“Având în vedere simulările modelele numerice rulate în cadrul ANM privind evoluţia norului de fum din comună Ciurea, sat Lunca Cetăţuii, se apreciază că cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară când vor fi condiţii pentru ploi slabe de scurtă durată, iar vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări (viteze la rafală de până la 35 – 45 de km/h), din direcţie predominant sud-estică astfel că evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi deplasare spre nord-vest”, a transmis ANM.

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Executivul a majorat și amenzile pentru arderea miriștilor.

„Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (…) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a declarat Barna Tanczos.

Marcel Ciolacu prevestește venirea crizei economice peste România

.

Articolul precedentElena Udrea ar fi părăsit țara prin vama Giurgiu
Articolul următorElena Udrea a fost prinsă în Bulgaria