foto: cursdeguvernare.ro

Este vorba despre un proiect de lege prin care structuri ale MApN pot trece în subordinea unor forțe străine, aflate pe teritoriul României. De asemenea, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani ar putea intra în rezerva generală.

Ziarul de Investigații a studiat proiectul de lege prin care se dorește modificarea Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Cea mai mare „modificare” constă în faptul că toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot trece în rezerva generală.

Astfel, se prevede că toți cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârsta între 35 și 63 de ani.

Urmare a acestor prevederi, rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Medicii de familie au primit deja notificări de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din țară, pentru a pregăti baza de date cu cei care se încadrează în rezerva generală.

Acest proiect de lege permite trecerea unor structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul țării noastre sau a comandamentelor NATO.

Până acum, bărbații cu vârsta de peste 35 de ani erau luați în calcul pentru „mobilizare”, doar dacă efectuaseră stagiul militar, fiind considerați rezerviști.

E criză! A fost nevoie de războiul Rusia-Ucraina pentru a se realiza că România NU are Armată

Acest proiect de lege a fost conceput „pe repede înainte”, la câteva zile după ce a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. Astfel, Guvernul a realizat că nu are o Armată numeroasă.

Cu alte cuvinte, atenționările din partea rușilor i-au pus pe gânduri pe oficialii din România. Știrea nu a fost bine-primită de tinerii care nu sunt independenți emoțional, financiar și cred că pot percepe realitatea doar din spatele ecranelor, de pe rețelele de socializare.

Cu toate acestea, „unde-i lege nu e tocmeală”.

Scutiți de „rezervă generală” vor fi cei care dovedesc medical că nu sunt apți sau urmează cursurile unei facultăți( învățământ la zi).

Situația de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, apoi trebuie să fie avizată de premierul în funcţie şi va intra în vigoare prin hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Parlamentul poate adopta acest proiect de lege în regim de urgență.

Citește și: Fake news despre un posibil război în România: Autorităţile au început să pregătească liste speciale

Articolul precedentÎncepe procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei
Articolul următorMinistrul de Externe îi liniștește pe români: „Nu se pune în niciun fel problema să se teamă de o eventuală extindere a conflictului cu implicarea României”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”