Ce condiții impune Rusia Ucrainei pentru încetarea războiului

Una dintre ele vizează modificarea Constituției

Acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ucraina trebuie să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a mai precizat Dmitri Peskov.

Condiţiile au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aceasta este cea mai clară expresie folosită până acum a termenilor pe care Moscova doreşte să îi impună ucrainenilor pentru a opri „operaţiune militară specială” declanșată acum 12 zile.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a a afirmat că Ucraina „ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia Ucraina va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei.”

Fără aderarea la NATO sau Uniunea Europeană

Dmitri Peskov spune că Ucraina trebuie să-și modifice Constituția și să renunțe la pretențiile de a adera la NATO sau Uniunea Europeană.

Rusia nu intenţioneaza să vină cu alte pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, a subliniat Dmitri Peskov.

„Suntem pe cale să încheiem într-adevăr demilitarizarea Ucrainei. O vom încheia. Dar principalul este ca Ucraina să îşi înceteze acţiunile militare. Ei trebuie să înceteze acţiunile militare şi atunci nimeni nu va trage”, a mai spus el.

Condiţiile puse de Rusia au fost anunţate înaintea celei de-a treia runde de negocieri ruso-ucrainene, care urmează să aibă loc luni.

Invazia rusă în Ucraina a fost declanşată pe data de 24 februarie. Ea a provocat cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa de după cel de-al doilea război mondial.

Rusia a ocupat și a anexat Crimeea în martie 2014, iar în luna februarie președintele Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a avertizat, în timpul unei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, că își va atinge obiectivele „fie prin negociere, fie prin război”.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să închidă spaţiul aerian. Preşedintele ucrainean a anunțat duminică, distrugerea totală a unui aeroport din apropierea oraşului Viniţa, lovit de opt rachete ruseşti.

Liderul de la Kiev a avertizat că forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul-port Odessa.

Preşedintele Zelenski a cerut embargou comercial internaţional asupra Rusiei

Articolul precedentPreşedintele Zelenski a cerut embargou comercial internaţional asupra Rusiei
Articolul următorPatriarhul Daniel, mesaj dur la adresa Rusiei: Război declanșat împotriva unui stat suveran şi independent