Patriarhul Daniel, mesaj dur la adresa Rusiei: Război declanșat împotriva unui stat suveran şi independent

Patriarhul BOR face un apel la pace

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a criticat luni, într-un comunicat oficial, invadarea Ucrainei de către Rusia. În comunicatul de presă se arată că este vorba despre un ”război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”.

”Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina”, a mai spus Patriarhul Daniel, în comunicat.

În toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în România, fiind întâmpinați încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie şi solidaritate de reprezentați ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul.

Patriarhul BOR a făcut apel la rugăciune şi solidaritate pentru sprijinirea și ajutorarea cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza războiului.

”Patriarhia Română mulţumeşte tuturor eparhiilor care au răspuns la apelul ei de cooperare frăţească şi contribuie în continuare la ajutorarea refugiaților ucraineni. În mod deosebit, mulţumim eparhiilor aflate la granița cu Ucraina: Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, şi Episcopia Tulcii.

În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Violenţa militară din război nu trebuie imitată prin violenţă verbală, prin atac la persoană sau denigrare, a mai declarat Patriarhul Daniel. ”Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea „Pace tuturor”, este necesar ca această pace să o facem prezentă şi roditoare în Biserică, în familie, în societate şi în relaţiile dintre popoare, spre slavă Preasfintei Treimi şi binele omenirii!”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a transmis, joi, un mesaj de solidaritate pentru ucraineni. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat speranța că NATO va găsi un dialog pacificator. BOR a anunțat disponibilitatea de a-i ajuta pe ucraineni.

Apelul patriarhului BOR a venit după ce în primele ore ale dimineți de joi, Vladimir Putin a ordonat invazia militară a întregului teritoriu al Ucrainei. Într-o scurtă declarație, liderul de la Kremlin a invocat un genocid din partea Kievului în regiunile separatiste din estul țării. Vladimir Putin a vorbit despre „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, cerând , în același timp, și armatei ucrainene „să depună armele”.

Ajutor din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos a oferit în ultimele zile ajutoare de peste 100.000 lei pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

Potrivit Biroului de presă al eparhiei, sprijinul pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a oferit şi continuă să îl ofere în aceste zile persoanelor refugiate constă în acordarea sumei de 35.000 lei Episcopiei Basarabiei de Sud pentru ajutorarea a 120 de persoane refugiate, prin asigurarea cazării la Cahul şi la Ciamurlia, dar şi în acordarea sumei de 15.000 lei Episcopiei Tulcii, pentru achiziţionarea de alimente persoanelor refugiate care ajung în judeţul Tulcea pe la Vama Isaccea.

Ajutorul mai constă şi în punerea la dispoziţia a unor spaţii de cazare la Centrul social de la Parohia ”Sf. Filofteia” din Brăila, la Centrul social de la Parohia ”Sf. Parascheva” din Brăila şi la Centrul multifuncţional de servicii sociale ”Speranţe pentru vârsta a III-a” al Parohiei ”Pogorârea Sfântului Duh” din Galaţi.

Patriarhul Daniel, apel la încetarea războiului în Ucraina

Articolul precedentCe condiții impune Rusia Ucrainei pentru încetarea războiului
Articolul următorCancelarul german Olaf Scholz: Importurile din Rusia sunt esențiale