Presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, sursa foto: Mediafax

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a vorbit aseară despre „viitorul” vaccinării în contextul apariției suspiciunii inclusiv la noi în țară a celei mai noi tulpini a virusului, Omicron.

Gheorghiță a confirmat că avem de 3 cazuri de persoane care au călătorit în Africa de Sud și că la acest moment „este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron”, în condițiile în care vorbim despre persoane care au schema de vaccinare completă.

Președintele CNCAV a subliniat totodată că nu se cunosc multe date despre această tulpină, însă a avertizat că „este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații”, se răspândește cel mai rapid și nu se știe cât de eficace este vaccinarea sau dacă produce îmbolnăviri grave.

Oricum ar fi, în România este totuși o problemă, pentru că, potrivit acestuia, campania de vaccinare s-a lovit de „zidul” dezinformării, la acest moment contabilizându-se peste 15 milioane de doze de vaccin administrate – în jur de 7,7 milioane de români vaccinați cu cel puțin o doză și 7,5 milioane de români vaccinați complet.

Sunt 45% vaccinați cu cel puțin o doză din populația de peste 12 ani. Avem puțin peste 40% rată de vaccinare din populația totală a României. Ne apropiem de o rată de 50% de vaccinare în populația de peste 18 ani. Sunt 1,6 milioane de doze booster deja efectuate. La oamenii de peste 50 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. La oamenii de peste 80 de ani, rata de vaccinare este de 25-30%. Decesele vor fi la persoanele în vârstă sau cu boli cronice iar răspândirea va fi făcută de persoanele active. Paradigmele se vor modifica dacă Omicron schimbă tot. În sistemul medical suntem la peste 80% rată de vaccinare. Vaccinarea este mai mare la medicii care au îngrijit pacienți COVID. Vaccinarea la asistenți medicali este de 50-60% iar la brancardieri sub 50%. Vaccinarea în învățământ este de 65%”, a detaliat Gheorghiță la AlephNews.

În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare a opinat că, totuși, vaccinarea ar putea ține în frâu eventualele probleme. Cu sau fără răspunsuri la multe întrebări.

Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală. Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare.

La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare.

Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a declarat președintele CNCAV pentru sursa citată.

Articolul precedentMarian Neacșu, susținut necondiționat de PSD
Articolul următorMAI, după ce un șofer cu permisul suspendat aștepta un cadou de Moș Nicolae: „Cei care au astfel de dorințe sunt rugați să doarmă încălțați”