Anunțul potrivit căruia persoanele vaccinate vor avea mai multe facilități, doar pentru că au decis să se imunizeze împotriva Covid, aduce în discuție un subiect extrem de sensibil, în care unii sau alții s-ar putea simți discriminați. La RFI, Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a precizat că eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui dezbătute public, într-o primă fază.
Acesta consideră că există riscul să apară probleme cu încălcarea drepturilor omului, dar în același timp pune accent și pe obligațiile cetățenilor. Totodată, Csaba a precizat că deși vaccinarea nu este obligatorie, fiecare în parte, stat și cetățean are obligația de a sigura sănătatea publică a acestora, subliniind faptul că este nevoie de un efort colectiv pentru a ieși din pandemie.
„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului. În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege”, precizat Csaba, la RFI.
Aflat în vizită de lucru la Constanța, Cîțu va discuta cu reprezentanții HoReCa din zonă
De asemenea, Csaba a precizat că una dintre întrebările la care experții în sănătate publică trebuie să acorde un răspuns de care să se țină cont în acordarea unor facilități celor vaccinați se referă la perspectiva transmiterii Covid, „dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”.
Este nevoie de un efort colectiv pentru a ieși din pandemie
Asztalos Csaba consideră că toți cetățenii ar trebui să contribuie la acest efort de a trece cu cât mai puține pierderi peste pandemie și fiecare este responsabil în dreptul său, căci pe lângă drepturi avem și obligații.
„Vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică și această obligație incubă două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică. În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare. Deci fără a face acest efort colectiv, noi nu putem avea rezultate într-o campanie de vaccinare”, a declarat Csaba, la RFI.
Iohannis, mulțumit de felul în care s-a derulat campania de vaccinare până acum