Petiție pentru repatrierea celui mai mare urs din Europa

„Noi suntem Arthur”

Cazul ursului Arthur, ucis de prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, cu derogare din partea Ministerului Mediului a stârnit zeci de reacții în mediul online. Sibianul Sebastian Buța a făcut un pas mai mult și a inițiat o petiție, în care solicită repatrierea lui Arthur, relatează Ora de Sibiu.
Prin intermediul acestei petiții este solicitată autorităților competente luare în custodie a ursului Arthur de la persoana care o deține momentan. „Voi solicita reglementarea legislației în vigoare și limitarea activităților de vânătoare pe suprafața României. Voi solicita dezvoltarea unei strategii pentru ocrotirea și protejarea animalelor sălbatice. Voi solicita protejarea ariilor naturale prin reglementări aspre și înăsprirea pedepselor pentru braconaj și defrișări ilegale. Aceste solicitări vor fi redactate  prin colaborarea cu specialiști și asociații care apără drepturile animalelor”, se arată în descrierea petiției formulate de sibian și semnată de peste 50 de persoane.

Repatrierea lui ARTHUR! Semnează petiția!

Derogare pentru o ursoaică

Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, miercuri, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca. Acesta obținuse o derogare pentru extragerea unei ursoaice care i-a provocat pagube în vara anului 2020, însă exemplarul ucis, cel mai mare din Europa, era un mascul ce trăia în adâncul pădurii și nu venise niciodată în aproprierea localităților.

Dosar penal pentru braconaj și uz de armă

Potrivit IPJ Covasna, în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem, iar faptele sunt „în principiu, braconaj cinegetic şi uz de armă”. În același timp sunt deschise și două anchete, una de către Garda Națională de Mediu, respectiv de Garda Forestieră. Într-o conferință de presă, desfășurată miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna a precizat că așteaptă raportul oficial al celor două anchete pentru a se putea pronunța în acest caz.

Petiție: Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă

Articolul precedentUrsul Arthur în politică: Cîțu nu știe dacă era cel mai mare urs, Tanczos Barna nu știe nici măcar cum îl chema
Articolul următorVaccinați versus nevaccinați, linia fină a discriminării