sursă foto: DNA

Victor Sandu, fostul director general al Administrației Naționale “Apele Române”, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în stare de arest, după ce în august fusese anunțată punerea sa sub acuzare. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău descriu în rechizitoriu că, timp de doi ani, Victor Sandu a primit în mod repetat sume importante de bani pentru a facilita încredințarea unor contracte. Arestat în cauză este și persoana care a dat sumele de bani, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită. În același dosar au mai fost trimise în judecată sub control judiciar două persoane fizice – câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită, iar în stare de libertate alte două persoane fizice, pentru mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general și el inculpat în acest dosar.

Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor: “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”, “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”, “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor ”.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.
În același context, ultimii doi inculpați, fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Sandu Victor și a unui alt inculpat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”, au comunicat procurorii DNA.

Articolul precedentGabriela Firea nu se teme de demitere, în urma rezultatelor de la alegerile locale
Articolul următorOprișan e istorie la PSD Vrancea. Ciolacu a preluat interimatul organizației