Tribunalul Timiș a respins cererea de intrare în faliment, solicitată de creditorii companiei Colterm, iar asupra insolvenței( n.r procedura juridică prin care o firmă urmărește un plan de redresare financiară, fiind în incapacitate de plată a datoriilor), magistrații se vor pronunța la data de 28 octombrie ac, potrivit portalului instanței. Colterm are 57 de creditori și datorii care depășesc 400 de milioane de lei, înregistrate din anul 2013.

Amenda uriașă, în valoare de 21 de milioane de euro, de la Administrația Fondului pentru Mediu, a fost anulată de instanță pe motive de nerespectare a procedurii. Cu toate acestea, adevăratele probleme ale Colterm sunt datoriile vechi, datorii care se reflectă în tarifele pentru abonați.

Marii creditori ai Colterm sunt: ANAF are de recuperat suma de 123 de milioane de lei, EON-80 de milioane de lei, mai multe bănci și IFN-uri așteaptă să încaseze peste 30 de milioane de lei. Edilul Dominic Fritz a transmis, recent, că a reușit să eșaloneze datoriile la EON pe o perioadă de doi ani și jumătate, în caz contrar Colterm ar fi avut conturile blocate de executorul judecătoresc.

Bombă pitită în buzunarele timișorenilor

 „51,5 milioane de lei era suma pe care Primăria Timișoara ar fi trebuit să o plătească imediat, dacă nu am fi reușit cu E.On să cădem la un acord de reeșalonare a datoriilor Colterm garantate de municipalitate. Vorbim despre facturi ale Colterm de zeci de milioane de lei adunate din 2013 și pentru care, în mod inconștient, fosta administrație a garantat cu bunurile orașului, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Mai mult, primăria era somată să plătească aceste restanțe încă din 2018, în urma unei decizii a instanței, însă fosta administrație a preferat să nu plătească un leu și să acumuleze penalități de milioane. Iar acum risca să fie executată silit”, a explicat Fritz, pe pagina sa de Facebook.

Cum s-a ajuns la aceste datorii astronomice? Procurorii abia au intrat pe fir

La începutul lunii iunie ac, procurorii au făcut percheziții și au ridicat înscrisuri într-un dosar cu autor necunoscut, dar în care se fac cercetări pentru delapidare și infracțiuni de fals. Ancheta este în curs de desfășurare, iar la acest moment nu sunt disponibile detalii publice, se justifică procurorii. Din datele obținute de Ziarul de Investigații, dosarul vizează, în fapt, contractele încheiate cu Spitalul Victor Babeș. Nu există documente justificative pentru suma de 1,2 milioane de lei, sumă în baza căreia s-a livrat agent termic unității medicale. De asemenea, sunt suspecte și achizițiile făcute de fostul director, Bogdan Nanu. Una dintre acestea este un automobil, evaluat la 20 000 de euro, pe care actualul director nu îl folosește și spune că este o investiție nejustificată. Bogdan Nanu a demisionat de la conducerea Colterm după ce presa locală a dezvăluit că a fost condamnat definitiv pentru delapidarea unei alte societăți.

Cât plătesc în plus abonații Colterm-Ce înseamnă pentru Primăria Timișoara gaura de la Colterm

Din 2014 și pană în 2020, Primăria Timișoara a plătit peste 600 de milioane de lei cu titlu de subvenție.

Angajații instituției au făcut un calcul și au ajuns la concluzia că pierderile din rețeaua Colterm îi costă pe timișoreni 2000 de lei anual.

Au rostogolit datoriile companiei pentru a acoperi incompetența, chiar cu riscul de a băga orașul în faliment. Acestor datorii li se adaugă și un împrumut de 35 de milioane de lei, garantat tot de primărie, pentru care prima rată a fost plătită abia după un an, tot de noua administrație, dar și subvenții anuale de circa 100 de milioane de lei. Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru investiții”, spune Dominic Fritz.

Colterm are 50 000 de abonați.

Articolul precedent2 la 1 contra lui Stelian Ion. Premierul consideră că ministrul Justiției trebuie să se implice mai mult
Articolul următorPiedone i-a premiat pe elevii de 10 de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”