Renate Weber: „A fost un atac la adresa instituției, nu a mea”

„Efectul atacului la instituție a fost exact pe dos”

Avocatul Poporului, Renate Weber, cea care a fost revocată de către Parlament, dar repusă în funcție în urma deciziei CCR, a declarat într-un interviu la AlephNews că instituția Avocatul Poporului este un „garant al drepturilor, este autonom și independent”, dar și că ceea ce s-a întâmplat a fost un atac la adresa instituției, nu a persoanei Renate Weber.

„Avocatul Poporului este un garant al drepturilor, este autonom și independent și față de Parlament. Parlamentul nu înțelege rolul Avocatului Poporului. Avocatul Poporului nu sancționează, ci mediază. Un om independent este considerat periculos (…) Au supus la vot rapoartele, nu s-a întâmplat niciodată. Respingerea rapoartelor nu este consfințită nicăieri”, a spus Renate Weber în interviul menționat.

Fabian Gyula, aviz favorabil în Parlament pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului

„Intervenție” din exterior

Avocatul Poporului a precizat că ceea ce s-a întâmplat în Parlament a avut intenția de a vulnerabiliza instituția, mai mult, că intervenția Comisiei de la Veneția a făcut ca revocarea acesteia să fie reconsiderată, fiind ulterior declarată ca neconstituțională.

„A fost un atac la adresa instituției, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituția. Cu cât slăbim instituția, cu atât ea ne lasă în pace. Efectul atacului la instituție a fost exact pe dos. Poate îmi spune cineva ce justifica urgența revocării. Cred că intervenția Comisiei de la Veneția i-a oprit. Comisia de la Veneția va reacționa în cazul meu”, a mai spus Renate Weber.

Totodată, aceasta a ținut să precizeze că pe politicieni nu-i interesează drepturile individuale. „Pe politicieni îi interesează puterea de a ataca la CCR. Autoritățile sunt deranjate de Avocatul Poporului. Nici nu au numit un interimar (…) De la acel vot, până la revocare au trecut 23 de ore. În 3 ore a fost publicată revocarea în Monitorul Oficial. Hotărârea de revocare a fost făcută înainte”, mai spune Weber, care a adăugat faptul că a fost surpinsă de decizia Curții Constituțional. „Dacă nici încălcarea statului de drept nu-i pune pe gânduri. Suntem deficitari la raportarea față de statul de drept. Legea trebuie să respecte drepturile și libertățile. Apoi toată lumea trebuie să respecte legea. Statul de drept trebuie respectat de toată lumea. Nu mai vreau să revenim la partidul unic”, mai afirmă Weber, în interviul acordat AlephNews.

CCR consideră neconstituțională revocarea Renatei Weber

Articolul precedentProiect de lege PSD: defrișarea munților, în vederea construirii unei noi pârtii de schi
Articolul următorMuncitorii români, regretați de italieni. Românii preferă acum Germania sau Marea Britanie