CCR consideră neconstituțională revocarea Renatei Weber

„Mă bucur că Avocatul Poporului este în măsură să-și reia exercitarea deplină a atribuțiilor sale”, a transmis liderul PSD.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat, marţi, neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Sesizarea a fost făcută de Partidul Social Democrat.

Potrivit comunicatului de presă al CCR, „în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului”, se arată în comunicat.

Totodată, Curtea a reținut „că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție”, au mai transmis cei de la CCR.

Astfel, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

De asemenea, Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. „Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.”

Ciolacu jubilează la această victorie

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a reacționat la această veste și printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook le-a transmis celor care, încă, se află la putere că sunt niște „loseri”.

„CCR a confirmat azi, în unanimitate, că PNL și USR au pus la cale un abuz îngrozitor și au atacat însăși esența statului de drept! La sesizarea PSD, Avocatul Poporului a fost repus în drepturi, spre disperarea lui Cîțu, Orban, Barna și a restului găștii anti-corupților de carton”, a scris Ciolacu, adăugând că salută decizia CCR, „care consolidează astfel poziția acestei instituții în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești față de abuzurile puterii.”

Mai mult, acesta a anunțat că Orban și Barna continuă delirul, nefiind raționali. „Vor o nouă procedură de revocare a doamnei Renate Weber. Chiar nu mai au niciun pic de rațiune! Nu-și dau seama că orgoliul lor prostesc va pune România în cea mai proastă poziție în fața întregii Europe! Îi somez să renunțe la aceste manevre sinucigașe, care fac un rău enorm țării! P.S. Mă bucur că Avocatul Poporului este în măsură să-și reia exercitarea deplină a atribuțiilor sale. La câte abuzuri pregătește această guvernare, Renate Weber va avea mult de lucru în continuare… sper că va începe cu OUG privind tăierea alocațiilor și cu OUG privind privatizarea sănătății”, a mai scris Ciolacu.

Parlamentul, în așteptare privind numirea lui Gyula

Articolul precedentLIVE: Guvernul Cîțu dă testul moțiunii
Articolul următorSintagma ”Doamnelor și domnilor” – considerată lezantă și discriminatorie