Fabian Gyula (Antena 3)

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyuka să ocupe funcția de Avocatul Poporului. Nici nu a fost „uns” și deja are contestatari. Deputatul PSD, Radu Cristescu, se arată revoltat de profilul celui propus de UDMR. El menționează că Gyula are un trecut cu „pete antiromânești” și cataloghează alegerea acestuia ca un „atac la siguranța națională”.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie, transmite Agerpres.

Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului. În schimb, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

„În cursul zilei de ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului au primit o scrisoare de la Comisia de la Veneţia în care cere – pe un ton, zic eu, destul de hotărât – lămuriri suplimentare cu privire la revocarea înainte de termen a doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, scrisoare care a fost ascunsă astăzi la Birourile permanente. Preşedinţii celor două Camere nu au depus-o, au şovăit la întrebarea colegilor noştri dacă au primit acest document, au spus ba că da, ba că nu, preşedintele Camerei Deputaţilor nu s-a exprimat la microfon pentru a rămâne pe stenogramă. Practic, este un atac la instituţiile fundamentale ale unui stat democratic, ale României, şi aceste consecinţe vor fi suportate de toată lumea”, a afirmat Simonis, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

Gyula, numire prea rapidă în opinia social democraților

Mai mult decât atât, Simonis consideră că aspectul cel mai grav al avizului favorabil primit de Gyula este cu privire la data la care ar urma să aibă loc numirea acestuia în funcția de Avocatul Poporului. „Deşi am contestat la CCR revocarea Avocatului Poporului şi deşi termenul de judecare a acestei contestaţii este 29 iunie, adică săptămâna viitoare, majoritatea va încerca în data de 28 sau chiar 29 iunie, adică în ziua în care Curtea va judeca acea contestaţie depusă de noi, numirea unui nou Avocat al Poporului. În cazul în care CCR declară neconstituţională revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, practic, noul Avocat al Poporului, această numire va fi invalidată şi va fi nulă de drept”, a mai spus Simonis.

Renate Weber susține că ar fi fost revocată pentru că i-ar fi împiedicat pe guvernanți să dea spitalelor private bani publici

Articolul precedentPSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu. Aceasta va fi citită, astăzi, în plenul Parlamentului
Articolul următorCîțu dă asigurări administrațiilor locale cu privire la banii din PNDL