Renate Weber susține că ar fi fost revocată pentru că i-ar fi împiedicat pe guvernanți să dea spitalelor private bani publici

Conform relatărilor acesteia, Guvernul ar fi vrut să pună în practică o Ordonanță de Urgență prin care se permitea accesul spitalelor private la fonduri publice, doar prin semnătura ministrului. Renate Weber ar fi atacat această OUG la CCR și ar fi câștigat

Foto: Preluare Digi24

Imediat după revocare, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că acest conflict cu Guvernul ar fi început anul trecut, pe vremea când Ludovic Orban conducea încă executivul. În opinia acesteia, în realitate nu ar exista niciun motiv concret de revocare, în afara unor interese ascunse ale guvernului, pe care Weber le cam încurca.

Renate Weber: „De altfel, este interesant că efectiv nu este invocat nici măcar un singur articol din Constituție pe care l-aș fi încălcat, pentru că, evident, așa ceva nici măcar nu s-a întâmplat”

Mai mult, Avocatul Poporului a fost întrebată dacă Ludovic Orban este „promotorul” acestei revocări. La această întrebare, Renate Weber a spus că „Așa pare, așa mi s-a părut și mie”. Conform relatărilor acesteia, Guvernul ar fi vrut să pună în practică o Ordonanță de Urgență prin care se permitea accesul spitalelor private la fonduri publice, doar prin semnătura ministrului. Renate Weber ar fi atacat această OUG la CCR și ar fi câștigat. De aici, conflictul!

Eu spun în continuare că, de fapt, eu am intrat în coliziune în calitatea de avocat al poporului cu guvernul de la acea dată (condus de Ludovic Orban – n.r.) atunci când am atacat la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență din ălea 25 adoptate într-o seară, prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, dar un acces care nu era controlat decât de ministru, prin simpla lui semnătură pusă pe solicitarea spitalului. Or asta, în termen mediu și lung, ducea, evident, la o scădere a capacității spitalelor publice de a se ocupa de servicii de calitate și înțeleg că atunci am atacat la CCR, cu unanimitate CCR ne-a dat dreptate. Dar înțeleg că exact acum se discută o nouă ordonanță de urgență pe aceeași linie. Deci eu sunt convinsă că de fapt de acolo a plecat această dorință nestăvilită de a scăpa de un avocat al poporului care a înțeles să își ia în serios menirea, competențele.

Renate Weber

Renate Weber a fost revocată, ieri, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de coaliția de la guvernare. Pentru revocare au votat 247 parlamentari, în timp ce 32 au votat împotrivă. Unul s-a abținut.

Renate Weber, revocată din funcția de Avocatul Poporului

Articolul precedent6 milioane de lei, redevența pe care Rosal trebuie să o plătească CJ Prahova!
Articolul următorDeclic întoarce protestul împotriva USR PLUS
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.