Consiliul Europei
Consiliul Europei. sursa foto: wikipedia.org

Prin agresiunea asupra Ucrainei, Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, a avertizat secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic.

„Am îndrăznit să credem că astfel de imagini sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă”, a mai afirmat reprezentanta Consiliului Europei, Marija Pejcinovic.

Consiliul Europei a fost înființat în urmă cu 73 de ani, după cel de-Al Doilea Război Mondial, scopul fiind acela de a evita producerea conflictelor.

Marija Pejcinovic: Ucrainenii au dat dovadă de „un curaj şi o hotărâre extraordinare”

„Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări”, a mai spus secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic.

În introducerea raportului său anual „Moving Forward 2022”, Marija Pejcinovic a declarat că lecţia care trebuie învăţată este că succesul Consiliului Europei și al continentului depinde de hotărârea statelor membre „de a face ceea ce este corect”. Iar a face ceea ce este corect înseamnă „să investim în drepturile omului, democraţie şi statul de drept”, a subliniat ea. Marija Pejcinovic a mai precizat că ucrainenii au dat dovadă de „un curaj şi o hotărâre extraordinare” în apărarea ţării lor. Ea şi-a exprimat disponibilitatea „de a ajuta cu intervenţii pe măsură, atunci când violenţa va înceta”.

Raportul anual trece în revistă activitatea diferitelor organisme ale Consiliului Europei şi evaluează situaţia instituţiilor politice, independenţa judiciară, libertatea de exprimare, demnitatea umană şi lupta împotriva discriminării.

Consiliul European definește orientările și prioritățile politice generale ale UE, în mod tradițional prin adoptarea de concluzii. Nu negociază, nici nu adoptă acte legislative ale UE. Consiliul European a fost creat ca forum informal de dezbatere între șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Maastricht, Consiliul European a dobândit un statut și un rol formale, de a impulsiona UE și de a defini orientările politice generale ale acesteia. Consiliul European a devenit una dintre cele șapte instituții ale Uniunii Europen în urma modificărilor introduse de Tratatul de la Lisabona. România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.

Aeroportul din Iași va fi extins cu fonduri europene

Articolul precedentPSD Brașov condamnă desființarea fântânii arteziene din Piaţa Sfatului
Articolul următorDisidenta anticomunistă Doina Cornea va deveni cetățean de onoare post-mortem al Clujului