Foto: Facebook/Alexandra Oană
Foto: Facebook/Alexandra Oană

La inițiativa consilierului local Alexandra Oană, Doina Cornea a devenit cetățean de onorare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre a fost votat în ședința de Consiliu Local de miercuri, 4 mai.

Data coincide cu comemorarea a 4 ani de la trecerea în neființă a Doinei Cornea.

Proiectul de acordare a titlului de cetățean de onoare al Cluj-Napoca Doinei Cornea a fost adoptat cu unanimitate de voturi în ședința Consiliului Local

Am fost onorați să aducem un omagiu simbolic Doinei Cornea și să contribuim la recunoașterea luptei sale pentru libertate și demnitate într-o epocă neagră din istoria țării noastre.

Strada pe care a locuit doamna Cornea a primit numele dânsei în iulie 2020, iar ulterior a fost înființată casa memorială Doina Cornea, acordarea acestui titlul întregind eforturile de conservare a memoriei uneia dintre cele mai cunoscute figuri ale disidenței anticomuniste din România.

Mai multe despre celelalte proiecte dezbătute în ședința de azi a Consiliului Local în zilele următoare”, a scris consilierul pe contul de Facebook.

Doina Cornea a publicat peste 100 de articole în ziare și reviste (22, România liberă, Vatra, Memoria etc.)

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anticomunistă. De asemenea, a fost asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), „Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org.

Articolul precedentRusia, acuzată că a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial
Articolul următorMai mult de jumătate de milion de euro, pentru achiziționarea unui apartament în Brașov
Jurnalist full-time / Pesimist part-time